Varmen er hård ved landmændende

Udsigten til den tørreste juli i mands minde og ingen regn i sigte giver rynkede bryn hos landmændene. Endnu er høsten dog ikke i fare nogen steder.

- Men når man som nu trykker på grillknappen med temperaturer i slutningen af 20'erne de kommende dage, kan det mærkes ude på markerne, hvor der i forvejen er tørt mange steder, siger chefkonsulent Jon Birger Pedersen fra Planteproduktion, Videnscentret for Landbrug i Aarhus.

Som mange planteavlere efterlyser han en god lang nats regn til at mætte den tørstende jord. Men også gerne sol igen af hensyn til både afgrøderne og de landmænd, der allerede er godt i gang med høsten.

- Frøavlerne er jo i fuld sving nu og nyder gavn af det fine høstvejr. Men hvis kornet til gengæld får alt for lidt vand, så tvangsmodner det, og kernerne skrumper ind, og så går det ud over udbytte og priser, siger han.

Fortsætter varmen og tørken, forventer chefkonsulenten, at høsten af det tidligste korn, vinterbyggen, starter allerede i slutningen af næste uge.

Nogle af de, der længe har brugt mange kræfter og penge på at vande, er avlerne af kartofler, som hører til de mest vandkrævende afgrøder.

- Kartofler skal have vand, så mange avlere på de lette jorde har været nødt til at vande den seneste halvanden måned. Det giver store ekstraomkostninger især til el til vandpumperne, siger formanden for brancheforeningen Danske Kartofler Carl D. Heiselberg fra Vojens.

Formanden for Planteproduktion i Landbrug & Fødevarer, Torben Hansen fra Herfølge, forventer en lidt mindre dansk høst end sidste år. Ikke kun på grund af tørken nu men også en sen vækststart og tørke i maj.

Under alle omstændigheder betyder de internationale priser og udsigten til en globalt set historisk stor høst mere for landmændenes indtjening en udsving i høsten i Danmark isoleret set.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip