Ved du egentlig, hvorfor du skal have andesteg i aften? Få svaret her

Til de fleste gode, faste traditioner hører en madskik. Det gælder også for mortensaften, hvor vi som bekendt hvert år mæsker os i sprød andesteg med kartofler og rødkål. Og det er der en helt særlig, og temmelig underholdende, grund til.

Morten - eller Morten Bisp - er det danske navn for den hellige sankt Martin af Tours, som blev født omkring år 316.

Sagnet siger, at Martin forlod den romerske hær som 18-årig for at blive missionær i Illyrien. En tid levede han som eremit, og i år 361 grundlagde han sit første kloster.

Men da Sankt Martin nogle år senere blev udnævnt som biskop, var han ikke interesseret i at tage imod sin nye titel.

Så da de kristne overhoveder kom for at tildele ham den, gemte han sig i en gåsesti.

Men gæssene, som ikke var vant til at have mennesker i deres sti, skræppede op over den ubudne gæst. Derfor blev han opdaget i sit skjul, og tvunget til at blive biskop, trods sin stærke uvilje.

Sin nye magt brugte han - ifølge legenden - til at finde på en straf til de forræderiske gæs; han bestemte, at man én gang om året, skulle dræbe gæs og spise dem til middag.

Herhjemme er gåsen dog - i første omgang på grund af prisen og størrelsen på det næbbede dyr - blevet skiftet ud med andesteg.

Mortensdag, den 11. november, er dagen, hvor sankt Martin af Tours - også kendt som ‘den fromme Morten af ydmyghed’ blev begravet i Tours i år 397, 81 år.

Den tyske Martin Luther, som senere blev kendt for at stå i spidsen for reformationen i Europa, har i øvrigt fået sit fornavn efter biskoppen Morten, fordi han blev født den 10. november - altså på dagen for mortensaften.

Kilder: Historie-online.dk, Wikipedia.dk, Kristendom.dk

 

Dagens Gossip