Vejret driller igen Felix udspringsrekord

Alt var gjort klar, da Felix Baumgartner tirsdag i sidste uge skulle bryde lydmuren med et udspring fra hele 36,5 kilometers højde. Men forsøget blev både tirsdag og torsdag udskudt på grund af dårligt vejr i den amerikanske delstat New Mexico.

Søndag er forsøget atter blevet sat på standby. Dog foreløbig kun i et par timer til klokken 17.00 dansk tid.

Den 43-årige helikopterpilot har trænet i fem år til forsøget, der finder sted over Roswell-ørkenen.

En specialbygget trykkapsel skal på cirka tre timer tage Baumgartner op i rummet ved hjælp af en stor plastikballon, der kan rumme 850.000 kubikmeter helium.

Fra 36,5 kilometers højde vil han iført en specialbygget trykdragt hoppe ud i ingenting - bortset fra iskold og ekstremt tynd luft - på vej ned mod den blå planet.

Efter 30 sekunder rammer Baumgartner lydmuren og bryder den med en hastighed på cirka 1110 kilometer i timen. Seks minutter senere lander den frygtløse østriger ifølge planen i New Mexicos ørken.

Med forsøget kan han slå fire verdensrekorder - for højest bemandede ballonflyvning, længste frie fald, højeste hastighed for et faldende menneske og længstvarende frie fald.

- Hvis noget går galt, er det kun Gud, som måske kan hjælpe dig. Hvis du løber tør for held og evner, er der intet tilbage, har Baumgartner tidligere sagt til BBC.

Rekordforsøget følges af forskere og firmaer, som har planer om at sende turister ud i rummet.

Baumgarten har tidligere sprunget fra 29 kilometers højde, og i 2003 svævede han som verdens første hele vejen over Den Engelske Kanal i en specialbygget fugledragt. Han er desuden kendt for at hoppe ud fra skyskrabere og har lavet såkaldte "base jumps".

Forsøget kan følges live på Red Bulls hjemmeside: http://www.redbullstratos.com/

 

 

Dagens Gossip