Venskaber bliver ødelagt af nye kærester

Hvis du på et tidspunkt har grebet dig selv i at tænke 'jeg fatter ikke, hvad hun ser i ham' om din venindes udkårne, så er du langtfra den eneste.

I en rundspørge foretaget af YouGov for Søndagsavisen svarer 49 procent af danskerne, at de indimellem føler sig irriteret på deres venners partnere.

"Jalousi kan i høj grad spille ind. Hvis to veninder har været single sammen, og den ene finder en kæreste, som hun pludselig retter al sin opmærksomhed imod, så kan man godt føle sig svigtet og efterladt. Mange føler ejerskab over for deres venner og veninder, og derfor kan en irritation blive vendt mod den nye kæreste," vurderer kultursociolog Emilia van Hauen.

Ifølge undersøgelsen har 52 procent af os følt så stor irritation over en vens kæreste eller ægtefælle, at det er gået ud over forholdet til vennen.

Hver fjerde svarer, at de ser deres ven sjældnere på grund af vennens partner, mens syv procent helt har afbrudt venskabet.

Asger Neumann er privatpraktiserende psykolog og ekstern lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Han mener ikke, at man skal konfrontere sin ven med, at hans eller hendes kæreste er irriterende.

"Hvis man oplever, at vennen ændrer adfærd på grund af sin partner, kan det føles som en sorg. Men det er et sårbart emne at tage op med sin ven, for hvordan kommer man videre derfra? Derfor kan det være nødvendigt at slippe det og leve med sit tab," siger han.

En løsning kan ifølge Asger Neumann være, at man tager initiativ til en overordnet og åben snak om venskabet.

"Det kan være en måde at få forholdet på rette spor igen. I stedet for at fokusere på den trælse kæreste kan man tale om, hvordan og hvorfor tingene har ændret sig. Hvordan har vi det sammen? Hvad skal vi forbedre ved vores venskab? På den måde kan man justere forventningerne til hinanden uden at tørre skylden af på den nye kæreste," lyder rådet.

Artikel fra Søndagsavisen.