Venstre afviser forskelsbehandling i SUen

Venstre afviser et forslag om at differentiere SU'en, så der i fremtiden gives højere SU til studerende på de uddannelser, der har stor værdi for samfundsøkonomien, og mindre til dem, der læser fag, som har mindre værdi.

- Det er et faktum, at der er nogle uddannelser, der gavner mere samfundsøkonomisk end andre, siger Mads Rørvig, Venstres SU-ordfører.

- Men jeg vil hellere lave incitamenter for universiteterne til at styre deres udbud af uddannelser, så de udbyder flere af de uddannelser, der efterspørges, når man er færdig med at uddanne sig.

- Så måske er tiden inde til, at universiteterne styrer udbuddet efter, hvad der efterspørges i den anden ende, siger ordføreren.

Forslaget kommer fra den tidligere vismand Jan Rose Skaksen. Han er også direktør i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora.

Ifølge Jan Rose Skasen kan en differentieret SU give en bedre styring af uddannelserne efter samfundets behov.

- Samfundet er i krise. Vi mangler vækst både i det private og det offentlige, og i den situation bør vi i endnu højere grad få de unge til at tage uddannelser, der skaber værdi, siger Jan Rose Skaksen til Jyllands-Posten.

Men det er ikke så simpelt, hvis man ændrer ordningen, mener Venstres ordfører.

- Vi skal stadig have humaniora, selvom der er nogle uddannelser, der giver højere gevinst end andre. Det er jo heller ikke alle, der læser italiensk, der kan blive nanoteknologer, siger Mads Rørvig.

Danske Studerendes Fællesråd afviser også idéen.

- Det virker som et meget useriøst forslag. Jeg mener, at det er umuligt at vurdere, hvad der vil komme af behov i fremtiden.

- SU er også fundamentet for de studerende. Pengene bliver brugt til at betale bolig og købe buskort og mad, siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard.

Regeringen vil til foråret præsentere et forslag til ændring af SU-ordningen. Diskussionerne om udspillet skal endnu være på et niveau, hvor alle muligheder overvejes, og hvor intet er mere i spil end andet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip