Venstre bliver beskyldt for politisk dovenskab

Årsagen til formaningen fra Socialdemokraterne er en ny optælling over, hvor mange beslutningsforslag, som Venstre har fremsat i Folketingssalen i dets to første år som oppositionsparti under den nuværende regering.

Gennemgangen viser således, at Venstre har fremsat i alt fem beslutningsforslag i salen, hvilket står i kontrast til Socialdemokraterne, der i sine to første år i opposition under den daværende VK-regering fremsatte 50 beslutningsforslag.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne, Magnus Heunicke (S), mener, at Venstres »tilbageholdenhed« kan oversættes direkte til politisk dovenskab, og han påpeger, at Venstre på den måde holder vælgerne ude i mørket.

»Der er en meget stor utryghed og usikkerhed over, hvad der vil ske med vores velfærdssamfund, hvis Venstre kommer til magten. Det kan man ikke se i dag, for det er så tåget, hvad der er Venstres plan,« siger han og uddyber:

»Venstre gør sig mange anstrengelser for ikke at skulle fortælle til danskerne, hvad konsekvensen er ved deres politik. Det er et udtryk for, at Lars Løkke er politisk doven, når han ikke vil fortælle, hvad Venstres plan er,« siger Heunicke.

Spørgsmål: Men hvordan ville det gavne vælgerne, hvis Venstre fremsatte flere beslutningsforslag?

»Så kan vælgerne træffe et politisk valg ud fra to forskellige veje at gå, og så kan de beslutte, om de vil den ene eller den anden vej. Det er det, det handler om i et demokrati. Vælgerne har et krav på at få ren besked, og hvis Venstre vil ikke give nogle svar, så må det være fordi, Lars Løkke har noget at skjule,« siger Magnus Heunicke.

I Venstre deler man langt fra den socialdemokratiske udlægning, understreger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V), der kalder forskellen i antallet af beslutningsforslag for et udtryk for forskellige måder at arbejde på.

»Der er andre måder at få sin politik gennemført på end at stille beslutningsforslag i salen. Vi søger konkret indflydelse og får konkret indflydelse. De (den daværende opposition, red) sad med krydsede arme og skulle vel have noget at få tiden til at gå med, og så har de sikkert skrevet flere beslutningsforslag. Spørgsmålet er, om de har fået flere vedtaget,« siger hun og henviser til, at Venstre har været med i en række store politiske aftaler med regeringen.

Spørgsmål: Men er det ikke lettere for vælgerne at finde ud, hvad Venstre mener, hvis I fremsætter nogle beslutningsforslag i salen, som på den måde kan føre til politisk debat?

»Det viser vi i debatter, i udspil, i oplæg og i konkrete forhandlinger. Det er to forskellige måder at arbejde på, og det er jeg ret sikker på, at danskerne godt kan gennemskue, når de skal træffe et valg,« siger Ellen Trane Nørby.

Optællingen over forslag viser, at samtlige partier i den borgerlige blok har fremsat i alt 36 beslutningsforslag i de to første år som opposition til SRSF-regeringen. I rød blok fremsatte partierne 68 beslutningsforslag under de to første år som oppositionsblok til VK-regeringen.

 

Dagens Gossip