Venstre foreslår brugerbetaling på lægebesøg

Det vil betyde en regning på 127 kroner for et besøg hos lægen, hvis den norske form for brugerbetaling indføres i Danmark, mens det vil være gratis for børn under 16 år.

Ifølge Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), bør man politisk turde debattere, om den danske brugerbetaling er indrettet mest hensigtsmæssigt, når det for eksempel er gratis at brække armen, mens det koster penge at knække en tand.

»Man kan stilfærdigt kigge til Norge og spørge sig selv, om der er en voldsom skævhed i sundhed i Norge. Det er ikke det, som jeg hører. Så jeg synes, at man skal lade de norske erfaringer indgå i de videre overvejelser,« siger Sophie Løhde.

Ifølge analysen fra Cepos vil en betalingsmodel som den norske medføre en nedgang i antallet af lægebesøg på 27 procent. Det vil ifølge Cepos betyde offentlige besparelser på godt to milliarder kroner, skriver avisen.

Betalte lægebesøg er problematiske, siger projektleder Jakob Kjellberg fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning:

»Der vil være nogle overflødige besøg, som så stopper, men der vil sandelig også være patienter, som i den grad har brug for at besøge lægen, som bliver væk. Problemet er, at patienterne ikke selv kan bedømme, om de går til lægen for at få en hyggesnak, eller om de faktisk har en ondartet tumor«.

Samme melding lyder fra formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

»Det er svært på forhånd at afgøre, hvem der går overflødigt til lægen. Det kan ikke afvises, at det sker, men det modsatte problem – at nogle kommer for lidt og for sent til læge – er større. Især ved vi, at mænd ofte tøver med at opsøge lægen,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er ikke tilhænger af brugerbetaling ved lægen.

»Vi har brug for, at folk i højere grad kommer til læge i tide. Så vi skal ikke eksperimentere med, at det er dankortet, der giver adgang,« siger hun.

 

Dagens Gossip