Venstre kræver nye svar fra forsvarsministeren

Information skriver torsdag om tolken Abdullah Behzad fra Kabul, som blev truet på livet af Taleban, efter at han i tre år havde arbejdet for DACAAR, Danmarks største NGO i Afghanistan. Hidtil har forsvarsministeren fastholdt, at det alene kunne komme på tale at hjælpe op mod otte tolke fra Helmand-provinsen, hvor Danmark opererer. Men Abdullah Behzads historie kan være et eksempel på, at tolkene fra andre dele af Afghanistan også har løbet en sikkerhedsrisiko ved at arbejde for Danmark, og derfor må Nick Hækkerup forklare sig igen, mener Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V):

»Det står i skærende kontrast til det, ministeren har oplyst til Folketinget, hvor han har sagt, at dem, der måtte komme fra andre dele af Afghanistan, kommer fra områder, der er sikre, og derfor skulle der ikke være et akut sikkerhedsproblem. Men artiklen fra Information kommer frem til det stik modsatte. Nu er vi nødt til at komme yderligere til bunds i sagen, derfor vil jeg også stille opfølgende spørgsmål.«

Troels Lund Poulsen mener, at Nick Hækkerup er på slingrekurs i sagerne om de afghanske tolke, hvor ministeren blandt andet har sagt, at det danske forsvar slet ikke benyttede sig af tolke fra Helmand-området - et udsagn, han senere måtte trække tilbage.

»Vi vil have det fulde billede af, hvordan situationen forholder sig i Afghanistan i forhold til tolkesituationen, når vi kender det, har vi også et bedre grundlag for at kommentere på den overordnede situation,« siger ordføreren.

Troels Lund Poulsen vil dog ikke love, at Venstre vil arbejde for at Abdullah Behzad og andre afghanere i samme situation.

»Nu vil jeg først og fremmest afvente svarene på de mange spørgsmål, vi har stillet som opfølgning på ministerens redegørelse. Indtil jeg får de svar, har jeg ikke så meget mere at sige,« fortæller han til Berlingske Nyhedsbureau.

 

Dagens Gossip