Venstre: Politikere kan ikke skaffe arbejdspladser til faglærte

»Noget af det, politikere ikke kan, er at skaffe arbejdspladser. Vi har set, der har været en tendens til at ledigheden har været sagt stigende. Det skyldes den økonomiske krise. Det eneste, politikerne kan gør ved det her, er at sikre, at danske virksomheder har en reel og fair chance for at konkurrere på lige vilkår med alle andre lande. Politikere kan ikke skabe arbejdspladser fra den ene dag til den anden,« siger Venstres undervisningsordfører Peter Juel Jensen (V).

En analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd i tirsdagens Jyllands-Posten viser, at ledigheden for nyuddannede fra 2008 til 2012 især er steget for faglærte uddannelser og velfærdsuddannelser. For eksempel var hver fjerde bygningskonstruktør ledig 20 uger efter endt uddannelse i 2012, mens det kun gjaldt for fem procent af de nyuddannede i 2008. Den samme udvikling ses også blandt velfærdsuddannelserne, såsom sosu-uddannelsen, hvor 15 procent går ledige i flere måneder efter endt uddannelse.

Velfærdsuddannede er som oftest ansat i det offentlige, men Venstres uddannelsesordfører afviser at øge væksten i det offentlige for at skabe flere arbejdspladser for denne gruppe.

»Vi har været med til at lave massive offentlige investeringer både på anlægssiden, men også på driftssiden, men som den økonomiske situation er i Danmark i øjeblikket, så er der altså ikke et råderum, der gør, at vi kan investere mere i det offentlige,« siger Peter Juel Jensen.

I efteråret skal forhandlingerne om en reform af erhvervsuddannelserne indledes, og her vil Venstre arbejde for at gøre det lettere for de faglærte af videreuddanne sig.

»Når der er lidt stilstand i hjulene på arbejdsmarkedet, kan vi være med til at sikre, at der er bedre og tydeligere veje for at uddanne sig. Det er noget af det, som Venstre tager med ind i en kommende erhvervsuddannelsesreform. Det skal være nemmere, og det skal være klarere, at man kan videreuddanne sig, og så bygge en videregående uddannelse oven på en faglært uddannelse,« siger han.

 

Dagens Gossip