Venstre samles i protest over finansiering af Togfonden

De vil spørge forbipasserende pendlere, hvad de helst vil: Spare et par minutter i toget eller beholde olieindustriens arbejdspladser i Danmark? Venstre mener, at finansieringen af Togfonden, der skal hentes ved at beskatte olie- og gasselskaber, som arbejder i Nordsøen, er helt hen i vejret.

»Det altoverskyggende tema i Danmark lige i øjeblikket er at skabe og fastholde arbejdspladser, og regeringen er i øjeblikket i gang med at sende danske arbejdspladser ud af landet. Regeringen er i gang med at lægge en hel branche for had, og det er ikke det, som Danmark har brug for lige nu,« siger Martin Geertsen (V), der er medlem af Transportudvalget.

Han understreger, at i hvert fald to olieselskaber - Bayerngas og Hess - har meldt ud, at de vil lede efter andre boremuligheder, hvis investeringsklimaet i Danmark, bliver som varslet med finansieringen af Togfonden.

Martin Geertsen understreger, at Venstre er helt med på at det danske tognet skal udbygges og forbedres, men at det er finansieringen, den er gal med.

»Og vi havde egentlig præsenteret regeringen for et forslag om at finde alternative finansieringsmuligheder, men det afviste regeringen blankt. Så det her handler nok mere om at genere oliebranchen, end det handler om at forbedre forholdene for danske togpassagerer,« siger Martin Geertsen.

Venstre foreslår i stedet, at regeringen trækker på nogle af statens aktiver i for eksempel Klasselotteriet, Danske Spil eller Københavns Lufthavn for at finde de 28,5 milliarder kroner, som olie- og gasselskaberne skal bidrage med via skatter.

»Vi kan frygte, hvilken branche regeringen vil lægge for had næste gang. Er det lægemiddelindustrien? Er det landbruget? Det er simpelthen et helt forfejlet spor, som regeringen er slået ind på,« siger Martin Geertsen, der sammen med sine kollegaer i Venstre vil blive mødt af folketingspolitikere fra Socialdemokrater, der tropper op for at forsvare finansieringen.

Socialdemokraterne har tidligere sagt, at den samlede effekt af Togfonden vil blive mange nye arbejdspladser. Aftalen om finansieringen er indgået med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

 

Dagens Gossip