Venstre: Socialdemokraterne vil genere oliebranchen mest muligt

»Jeg har gået og ventet på, at den anklage ville komme, for så ville jeg kunne få lejlighed til at sige, at det her jo så er en ren tilståelsessag fra Socialdemokraternes side. Det her handler mere om at genere olieselskaberne og offshore-branchen, end det handler om togfond, og det synes jeg, at det her angreb på bedst mulig vis illustrerer,« siger han.

Martin Geertsen anklager regeringen for ikke at ville overveje andre finansieringskilder end en øget beskatning i Nordsøen.

»Vi har helt principielt den holdning, at man ikke skal pålægge erhvervslivet yderlige omkostninger, og man skal ikke sende investeringer og arbejdspladser ud af landet. Der er ikke behov for yderligere skatter og afgiffter på dansk erhvervsliv, uanset om det er svineslagterier, medicinalvirksomheder eller virksomheder i oliebranchen,« siger han.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S) sagde tidligere onsdag, at olieselskaberne med hjælp fra danske lobbyvirksomheder har haft held til at påvirke de borgerlige partier, særligt Venstre, til at modsætte sig planerne om togfondens finansiering.

»Den lobbyaktivitet, der har været fra nogle udenlandske olieselskaber via danske lobbybureauer, har aldrig før været så massiv som under den her sag,« sagde Thomas Jensen.

Udmeldingen fra skatteordføreren kom, efter Ekstra Bladet onsdag skrev, hvordan olieselskabet Hess havde hyret bureauet KristiansenUlveman med de tidligere politiske toprådgivere Michael Kristiansen og Michael Ulveman i spidsen til at fremme selskabets sag.

Ifølge Thomas Jensen er de borgerlige partier i deres gode ret til at have en anden holdning en regeringen, når det kommer til beskatningen, men:

»Det er også vigtigt at holde sig for øje , at de har været modtagelige for den lobbyvirksomhed, der har været fra de her olieselskaber. Vi kan i hvert fald konstatere, at Venstre, som har trukket sig ud af forhandlingerne, er fuldstændig enig med Bayerngas og Hess om, at olieselskaberne ikke skal betale mere i skat for de naturressourcer, de trækker op af undergrunden ude i Nordsøen,« sagde han.

Da Venstre forlod forhandlingerne om togfonden, pegede partiet på, at man var utilfreds med regeringens plan om at øge beskatningen i Nordsøen.

»Det her handler om arbejdspladser. Når regeringen vil opkræve næsten 28 milliarder kroner mere i skatter og afgifter fra Nordsøen, så koster det danske arbejdspladser. Det vil vi ikke være med til. Tiden er ikke til at gamble med danske arbejdspladser,« forklarede finansordfører Peter Christensen (V).

 

Dagens Gossip