Venstre-top banker Banke ud af partiet

Den omstridte Fredericia-borgmester Thomas Banke (V) bliver onsdag smidt ud af partiet.

Det fastslår Hanne Lumby fra Venstres byrådsgruppe i Fredericia til trods for, at formanden for Venstre i Fredericia, Jakob Ladingkær, sent tirsdag aften erklærede, at han fortsat vil betegne Thomas Banke som Venstre-borgmester.

- Vi har ekskluderet Thomas Banke, og det fastholder vi. Der er ikke noget, der har gjort, at vi skulle ændre holdning siden vi traf beslutningen om mistillid, siger Hanne Lumby.

Lokalbestyrelsen for Venstre i Fredericia truer omvendt med at ekskludere Hanne Lumby og de tre andre Venstre-byrådsmedlemmer, der vil af med Thomas Banke.

Men byrådsgruppen har faktisk magt til at smide Banke ud af partiet, fastslår Claus Søgaard-Richter, Venstres partisekretær.

- De kan ophæve samarbejdet i gruppen med ham som person. Vi har nogle regler om, at vi ikke vil have to Venstre-lister i kommunalbestyrelsen, der sidder og bekæmper hinanden, forklarer han.

- Dermed sker der det automatisk, at Thomas Bankes medlemskab af Venstre vil ophøre. Det er det samme som en eksklusion, siger Søgaard-Richter.

Reglerne blev vedtaget i forbindelse med kommunesammenlægningerne.

- Der er ikke nogen appelmuligheder. Det er en meget vidtgående bestemmelse, siger Claus Søgaard-Richter.

Til gengæld kan lokalbestyrelsen ikke ekskludere de fire byrådsmedlemmer. Det kan kun ske på en generalforsamling, og Hanne Lumby er overbevist om, at hun og hendes tre byrådskolleger har bred opbakning.

- Vi får så mange positive tilkendegivelser fra Venstre-medlemmer, der siger, at vi skal holde fast i vores beslutning. Det drejer sig om redelighed og ordentlighed, siger Hanne Lumby.

Skulle Thomas Banke ønske at blive meldt ind i Venstre igen, kræver det blot at han trækker sig fra byrådet. Så kan han melde sig ind i partiet igen med det samme.

Borgmesteren har været på sygeorlov siden den 14. december på grund af et mistillidsvotum fra venner og fjender i byrådet.

Op til sygemeldingen blev det afsløret, at der har været rod med 31-årige Thomas Bankes bilag, siden han tiltrådte som borgmester i 2010.

Han har blandt andet - uden at aflevere bilag - brugt kommunens kreditkort til alt lige fra benzin, togbilletter, vin, restauranter og indkøb på nettet.

Og der har også været rod i kørselsregnskabet.

Nu vender han tilbage med støtte fra seks ud af 11 borgerlige politikere i byrådet, der har i alt 20 medlemmer.

Det er foruden borgmesteren selv, et ud af de fem andre Venstre-medlemmer samt to fra De Konservative og to medlemmer fra Dansk Folkeparti.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip