»Vi har fra start gjort det meget klart for regeringen, at vores støtte til regeringens lovforslag er betinget af en respekt for lægerne som selvstændigt erhvervsdrivende. Det betyder blandt andet, at de mange bemyndigelser til Sundhedsministeren skal reduceres eller indhegnes så markant, at staten ikke får mulighed for at detailstyre lægernes arbejde helt ned i mindste detalje,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).
Venstre kræver blandt andet, at kommuner og regioner ikke skal kunne pålægge almen praksis »uanede mængder af nye opgaver«, uden af lægerne har indflydelse på tingene. Partiet kræver desuden, at lovforslaget skal slå fast, at regionerne ikke har adgang til at kunne ekspropriere private praksis.
»Vi håber, at vores forslag til ændringer også afspejler sig i regeringens lovudkast,« siger Sophie Løhde.
Spørgsmål: Hvad sker der, hvis ændringerne ikke tages med?
»Jeg har en grundlæggende tro på, at regeringen er interesseret i at lytte til de input, Venstre kommer med,« siger Sophie Løhde.
Spørgsmål: Kan man komme i en situation, hvor I ikke kan støtte lovforslaget?
»Hvis regeringen fremsætter en fuldstændig tro kopi af det udkast til lov, den har sendt i høring, så er der en række elementer, Venstre ikke kan støtte,« siger Venstres sundhedsordfører.
Spørgsmål: Betyder det, at Venstre ikke kan bakke hele pakken op?
»Det betyder, at der i det udkast til lovforslag, som er sendt i høring, er en række elementer, som Venstre ikke kan støtte. Det er derfor, at vi i al stilfærdighed påpeger, at der er plads til forbedringer. De forbedringer håber vi er at genfinde i det endelige lovforslag. Alternativet er, at sundhedsministeren fremsætter et lovforslag, som vi ikke kan bakke op,« siger Sophie Løhde.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er klar til at lytte, men ønsker ikke at forholde sig til Venstres krav på nuværende tidspunkt.
»Vi gennemgår de høringssvar, som vi modtog i fredags. Der er en flot opbakning til lovforslagets formål om at udvikle almen praksis, så vi kan sikre lægedækning til alle og et bedre sammenhængende sundhedsvæsen med høj kvalitet. Det formål viger vi ikke fra,« skriver hun til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:
»Jeg har aldrig haft et ønske om at detailstyre de praktiserende læger. Derfor lytter jeg også til de bekymringer, der bliver rejst, og er indstillet på at foretage præciseringer inden fremsættelsen af lovforslaget. Når vi er helt på plads med det arbejde, og det er vi inden længe, så melder jeg det ud. Men indtil da har jeg ingen yderligere kommentarer«.