Venstre: Velfærdsturisme skal med i EU-aftale

Regeringen bør gribe ind mod velfærdsturisme, hvor EU-borgere kan hæve SU, dagpenge og kontanthjælp. Det bør indgå i den EU-aftale, som regeringen forhandler med partierne om dansk EU-politik i årene fremover.

Det siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, efter Folketingets nye spørgetime tirsdag.

Her lovede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, at drøfte velfærdsturisme med partierne i de enkelte ministerier.

- Det er positivt, at statsministeren nu vil kigge på det. De to problemer er, at hun ikke er skredet til handling og ikke vil se på det samlet, men kun vil i de enkelte ministerier. Hvis vi skal håndtere det, skal det bringes op på EU-niveau, siger Ellen Trane Nørby.

Derfor opfordrer hun statsministeren til at tage velfærdsturisme med i den EU-aftale, som europaminister Nick Hækkerup (S) forhandler med partierne.

Tirsdag drøfter EU's justitsministre en fælles henvendelse om velfærdsturisme fra Tyskland, Storbritannien, Holland og Østrig. Henvendelsen støttes af Danmark.

Domme fra EU-Domstolen betyder en merudgift i Danmark på 400-500 millioner kroner ekstra til SU, mens børnechecken årligt koster 400 millioner kroner. Nu hæver 7000 EU-borgere dansk kontanthjælp, og 1000 har været her under et år, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

Venstres politiske ordfører skoser regeringen for passivitet.

- Regeringen har ikke handlet. Det er snak, snak og snak. Vi må finde konkrete løsninger. Det kan være, om børnechecken skal omlægges til et fradrag, eller man skal opsætte nogle værnsregler, siger Ellen Trane Nørby.

Desuden skal regeringen tage sagen op i EU, fordi velfærdsturisme truer sammenholdet i EU, mener hun.

- Vi skal sørge for at slå hårdt ned på den utilsigtede snyd med den fri bevægelighed, siger Ellen Trane Nørby.

/ritzau/

 

Dagens Gossip