Venstre vil gerne fjerne fjumreåret

Der er endnu ikke meldt noget officielt ud om regeringens forslag til en SU-reform, men hvis Politikens oplysninger om en afskaffelse eller halvering af det ekstra studieår står til troende, er Venstre klar med opbakning til den del af forslaget.

- Vi skal gerne få de studerende hurtigere igennem. Og i et samfund, hvor vi er i krise, er det rimeligt, at du kun får SU til den tid, som din uddannelse er estimeret til at tage, siger Mads Rørvig, Venstres SU-ordfører.

Ifølge oplysninger, som Politiken har fra kilder blandt folketingspolitikere og embedsmænd, peger pilen kraftigt mod en fjernelse eller halvering af det ekstra studieår, som studerende i dag kan bruge til at forlænge studietiden.

Selvom Mads Rørvig støtter idéen, understreger han, at der i særlige tilfælde skal være mulighed for at lave undtagelser.

- Hvis der opstår sygdom eller andet, skal der selvfølgelig være regler, der kan tage hånd om det.

- Men lige nu er hovedreglen, at man må bruge længere tid end estimeret på at færdiggøre sin uddannelse. Og sådan må det aldrig være, siger SU-ordføreren.

SU koster årligt 17 milliarder kroner, og regeringen har bebudet, at en SU-reform skal bidrage med to milliarder årligt til statskassen.

Det skal ske gennem besparelser på SU og ved flere skatteindtægter, hvis de studerende kommer hurtigere igennem.

Hvis regeringen skal finde to milliarder kroner, er der dog brug for endnu flere tiltag, mener Mads Rørvig.

- Vi kom med vores udspil til en reform kort før sidste valg, hvor vi ville afskaffe fjumreåret helt. Samtidig havde vi også en række andre forslag - blandt andet at give bonus til studerende, der starter tidligt.

Kilder i Uddannelsesministeriet siger til Politiken, at intet er helligt i de kommende forhandlinger, og at sigtet for reformen er at få de studerende hurtigere igennem og samtidig fastholde, at alle i Danmark kan få en uddannelse.

Ritzau erfarer, at det endnu ikke er fastlagt, at der bliver tale om en halvering eller afskaffelse af det ekstra studieår. Regeringen skal nemlig endnu være på et niveau, hvor alle muligheder overvejes, og hvor intet er mere i spil end andet.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip