Venstre vil skære milliarder af jobindsats

Beskæftigelsessystemet skal i fremtiden drives for langt færre penge, end tilfældet er i dag.

Det mener Venstre, der fredag på partiets sommergruppemøde i Vemb vil præsentere sit bud på en reform af beskæftigelsessystemet.

Forslaget rummer ifølge Politikens oplysninger et opgør med en af de lediges velkendte rettigheder, nemlig retten til seks ugers selvvalgt uddannelse.

Venstre ønsker også en omstrukturering af landets 91 jobcentre, hvilket vil betyde, at nogle af dem lukker. Derudover vil partiet begrænse adgangen til løntilskudsjob i det offentlige, erfarer Politiken.

Sammen med en række andre punkter skal forslaget angiveligt skabe en besparelse på halvanden milliard kroner i 2014 og på sigt omkring fire milliarder kroner i 2020.

Især forslaget om at fjerne retten til seks ugers selvvalgt uddannelse er opsigtvækkende. Dagpengemodtagere over 25 år kan i dag uddanne sig seks uger på statens regning, hvis prisen ikke overstiger et loft på 3648 kroner om måneden.

Tidligere var der intet prisloft på uddannelsestilbuddet. Men som en del af genopretningspakken i 2010 indførte VK-regeringen loftet, der har betydet en kraftig nedgang af aktiviteterne på eksempelvis AMU-kurser.

Nu vil Venstre gå skridtet videre og helt afskaffe selve retten til uddannelsen.

I fagbevægelsen har ordningen i årevis været betragtet som et af kernepunkterne i jobsystemet.

På den baggrund er LO's forbundssekretær Ejner K. Holst også oprørt over udsigten til, at Venstre tilsyneladende vil spare penge på netop det punkt.

- Jeg ryster på hovedet over sådan et forslag. Det er en direkte fortsættelse af den kontraproduktive beskæftigelsespolitik, som den borgerlige regering stod for i ti år, siger Ejner K. Holst.

Formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen, kvitterer for, at Venstre spiller ud forud for regeringens varslede forhandlinger om en beskæftigelsereform.

Men ideen om at begrænse uddannelsesretten giver han ikke meget for.

- Vi skal have opkvalificeret vores arbejdsstyrke så meget som overhovedet muligt. Og det er godt at gøre det i den tid, hvor man går ledig. Det indgår de seks ugers selvvalg jo i, siger Lennart Damsbo-Andersen til Politiken.

 

Dagens Gossip