Venstres bandeudspil vækker undren hos Socialdemokraterne

26/03/2013 08:53

BNB

Nyheder
Hos Socialdemokraterne hilser man alle forslag velkommen, men ifølge partiets retsordfører, Ole Hækkerup (S), giver det ikke meget mening, at Venstre på den ene side kommer med bud på nye tiltag og på den anden side ikke vil støtte et tiltag, som regeringen foreslog i sidste uge.»Jeg synes, det skriger til himlen, når vi i sidste uge havde et konkret forslag i Folketinget om at udvide brugen af hemmelige ransagninger til også at omfatte lette håndvåben, og det var Venstre imod,« siger retsordføreren til Berlingske Nyhedsbureau.I dag kan politiet foretage hemmelige ransagninger ved mistanke om for eksempel overtrædelse af straffelovens bestemmelser om terrorisme eller våbenlovsovertrædelser af særlig alvorlig karakter.Her vil regeringen udvide muligheden, så man også kan ransage ved mistanke om våbenlovsovertrædelser, der ikke er af særlig alvorlig karakter. Det gælder for eksempel pistoler.»Derfor håber jeg, at Venstre vil revidere deres politik på det punkt. For det er lige præcis noget af det, der retter sig mod banderne,« siger Ole Hækkerup.Venstre foreslår blandt andet i sit udspil, som Jyllands-Posten tirsdag beskriver, at kommunerne målrettet skal gå efter at undersøge, om bandemedlemmer uretmæssigt får kontanthjælp eller førtidspension og følge op med »de hårdest mulige sanktioner«.Det er en indsats, som man allerede er i gang med, påpeger Ole Hækkerup.»Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at tage det fra dem, hvis folk modtager nogle former for offentlige tilskud, som de ikke har krav på. Holdningen har vi til fælles med Venstre, nemlig at der ikke er nogen, der skal have noget, som ikke tilkommer dem, siger retsordføreren.Venstre mener desuden, man skal fokusere mere på bander end fartsyndere. Derfor vil man skaffe mere mandskab til bandeindsatsen ved at annullere eller reducere en forøgelse af færdselskontrollen.»Når bandekriminalitet er i vækst, må man tage sig til hovedet over, at politiet skal bruge sin tid på folk, der kører lidt for stærkt på motorvejen,« siger partiets retsordfører, Karsten Lauritzen, til Jyllands-Posten.Socialdemokraterne mener, man bør lade politiet om den prioritering:»Det er i virkeligheden det, politiet allerede gør i dag, hvis man ser på de ransagninger, politiet har lavet de sidste to uger. Det vil give et mere ineffektivt politi, hvis vi som politikere skulle gå ind og blande os i, hvordan man bruger mænd og resurser i politiet, siger Ole Hækkerup.

Mest læste i dag

Hos Socialdemokraterne hilser man alle forslag velkommen, men ifølge partiets retsordfører, Ole Hækkerup (S), giver det ikke meget mening, at Venstre på den ene side kommer med bud på nye tiltag og på den anden side ikke vil støtte et tiltag, som regeringen foreslog i sidste uge.

»Jeg synes, det skriger til himlen, når vi i sidste uge havde et konkret forslag i Folketinget om at udvide brugen af hemmelige ransagninger til også at omfatte lette håndvåben, og det var Venstre imod,« siger retsordføreren til Berlingske Nyhedsbureau.

I dag kan politiet foretage hemmelige ransagninger ved mistanke om for eksempel overtrædelse af straffelovens bestemmelser om terrorisme eller våbenlovsovertrædelser af særlig alvorlig karakter.

Her vil regeringen udvide muligheden, så man også kan ransage ved mistanke om våbenlovsovertrædelser, der ikke er af særlig alvorlig karakter. Det gælder for eksempel pistoler.

»Derfor håber jeg, at Venstre vil revidere deres politik på det punkt. For det er lige præcis noget af det, der retter sig mod banderne,« siger Ole Hækkerup.

Venstre foreslår blandt andet i sit udspil, som Jyllands-Posten tirsdag beskriver, at kommunerne målrettet skal gå efter at undersøge, om bandemedlemmer uretmæssigt får kontanthjælp eller førtidspension og følge op med »de hårdest mulige sanktioner«.

Det er en indsats, som man allerede er i gang med, påpeger Ole Hækkerup.

»Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at tage det fra dem, hvis folk modtager nogle former for offentlige tilskud, som de ikke har krav på. Holdningen har vi til fælles med Venstre, nemlig at der ikke er nogen, der skal have noget, som ikke tilkommer dem, siger retsordføreren.

Venstre mener desuden, man skal fokusere mere på bander end fartsyndere. Derfor vil man skaffe mere mandskab til bandeindsatsen ved at annullere eller reducere en forøgelse af færdselskontrollen.

»Når bandekriminalitet er i vækst, må man tage sig til hovedet over, at politiet skal bruge sin tid på folk, der kører lidt for stærkt på motorvejen,« siger partiets retsordfører, Karsten Lauritzen, til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne mener, man bør lade politiet om den prioritering:

»Det er i virkeligheden det, politiet allerede gør i dag, hvis man ser på de ransagninger, politiet har lavet de sidste to uger. Det vil give et mere ineffektivt politi, hvis vi som politikere skulle gå ind og blande os i, hvordan man bruger mænd og resurser i politiet, siger Ole Hækkerup.