Verdens største grisefarm på vej på kinesiske hænder

Millioner af amerikanske svin er tilsyneladende på vej til at skifte nationalitet. De amerikanske myndigheder skulle være lige på nippet til at godkende, at det kinesiske holdingselskab Shuanghai International overtager den amerikanske svineproducent Smithfield Foods for 4,7 milliarder dollar (26,6 milliarder danske kroner).

Det oplyser kilder tæt på Rådet for Udenlandske Investeringer i USA, Cfius - der godkender større handler med amerikanske selskaber - til Financial TImes.

Amerikanske Smithfield Foods er verdens største svineproducent og slagteri. Virksomheden opererer i 26 stater og har kapacitet til at slagte 110.000 svin dagligt. I 2012 slagtede koncernen 27.7 millioner svin.

Politikere bekymret for handel

Rygterne om overtagelsen har svirret i længere tid og har vakt bekymring hos især nationalistiske politikere, der er nervøse for fødevaresikkerheden, når kineserne rykker helt ind i hjertekammeret af amerikansk fødevareproduktion.

Men hvis Cfius blåstempler handlen, så vil det lægge en dæmper på bekymringerne, mener Stephen Heifz, der repræsenterede afdelingen for National Sikkerhed (Homeland Security) i Cfius i perioden fra 2006 til 2010.

»Det gør parterne i stand til at sige til The Hill (Kongressen, red.), at i det omfang de har sikkerhedsbekymringer, har der været et grundigt sikkerhedstjek foretaget af professionelle,« siger han til Financial Times.

Forsøgt overtagelser uden held

Andre kinesiske selskaber har ellers uden held forsøgt at få fat på store amerikanske selskaber i de senere år. Det gælder især selskaber, der er involveret i naturressourcer eller arbejder med sektorer, der har relevans for national sikkerhed.

Eksempelvis lykkedes det i 2005 ikke for det statslige kinesiske olieselskab, Cnooc at komme igennem med sit bud på 18 milliarder dollar for det amerikanske energiselskab, Unucal. Selskabet har dog senere haft succes med at komme ind på det amerikanske energimarked ved at købe minoritets-aktieposter i olie - og gasselskaber.

Også det kinesiske selskab Huawei har måtte droppe planerne om at overtage det amerikanske teknologiselskab 3Leaf, fordi Cfius ikke ville godkende handlen, skriver Financial Times.

Hvis Cfius alligevel skulle beslutte sig for at blokere handlen med Smithfield Foods, vil afgørelsen blive sendt til det Hvide hus til en 15-dages gennemgang.

Herefter er det formelt præsidenten, der skal beslutte, om han vil følge rådets afgørelse. Hvis myndighederne ender med at sige ja til handlen, skal aktionærerne i Smithfield tage stilling til købstilbuddet i en afstemning d. 24. september. Ifølge Financial Times er forventningen, at det bliver et ja.

 

Dagens Gossip