Verdens største organismer er ved at dø

Kloden risikerer at miste sine oldgamle kæmpetræer - de enorme organismer, som kan vokse sig højere end noget andet på planeten og tårne 100 meter op i luften.

Det viser ny forskning fra universiteter i USA og Australien, som nu offentliggøres i det anerkendte, naturvidenskabelige magasin Science.

- Det er et verdensomspændende problem og lader til at finde sted i alle typer af skov, fortæller David Lindenmayer fra Australian National University, som er hovedmanden bag den nye analyse.

- Ligesom dyr med store kroppe såsom elefanter, tigre og hvaler er gået dramatisk tilbage i mange dele af verden, så peger et stigende antal af beviser på, at store, gamle træer er i tilsvarende fare, tilføjer han.

Forskerne har fundet alarmerende tab af planetens gamle, mammut-agtige træer, der er mellem 100 og 300 år gamle, på alle breddegrader i Europa, Nordamerika, Afrika, Asien, Sydamerika og Australien.

Træerne i farezonen omfatter blandt andre de ærefrygtindgydende rødtræer i Californien, baobabtræerne i Tanzania og den tasmanske bjergeukalyptus, der kan blive over 100 meter høj.

Det er en kombination af hurtige klimaforandringer med tørke og høje temperaturer - samt skovhuggere og bønder, som fælder dem for at skaffe tømmer eller landbrugsjord - som tager livet af træerne.

- Det er en meget, meget foruroligende udvikling, siger Bill Laurance fra James Cook University.

- Vi taler om tabet af de største levende organismer på planeten, om de største blomstrende planter på planeten, om organismer, der spiller en nøglerolle for at regulere og berige vores verden, tilføjer han.

Kæmpetræerne sender store mænger ilt ud i atmosfæren, gavner økosystemer og vandløb og skaber også grundlag for et rigt dyreliv på og i sine stammer, blade, blomster og trækroner.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip