Vestager: Bankunion må ikke diskriminere ikke-eurolande

Skrevet af admin

15/11/2013

Dagens topnyheder

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil fredag fortsætte arbejdet for, at det forbliver en åben mulighed for Danmark at deltage i en fælleseuropæisk bankunion.

Det siger ministeren på vej ind til økonomiministermøde i Bruxelles, hvor der dog ikke ventes at blive taget endegyldige beslutninger.

- Vi ønsker, at det er helt åbent for Danmark, om vi skal være med, eller om vi ikke skal være med.

- Vi gør vores bedste for, at det bliver en bankunion, hvor et ikke-euroland kan være med på ligeværdige vilkår, samtidig med, at - hvis man står udenfor - skal det indre marked fungere, så man ikke bliver diskrimineret, siger Margrethe Vestager.

Hun siger dog direkte, at det endnu er alt for tidligt for Danmark at tage stilling til eventuel deltagelse i den endelige bankunion.

- Det kommer jo an på, hvordan det samlede billede kommer til at tegne sig. Lige i øjeblikket fokuserer vi på at få det bedst mulige resultat på selve denne del, siger Vestager.

Fredagens punkt på dagsordenen er den fælles afviklingsmekanisme, der skal kunne afvikle en bank i god ro og orden, hvis banken krakker eller ikke kan betale sine regninger.

- Der er jo én ting, der er helt afgørende, og det er, at det er bankerne og banksektoren selv, der rydder op og betaler regningen, siger Margrethe Vestager.

Der er generelt bred enighed om, at bankerne skal sørge for at poste penge i en fondsløsning, som kan bruges til at afvikle en nødlidende bank.

Det diskuteres blandt andet, om der skal være én fælles fond eller flere nationale fonde.

Det er også til diskussion blandt ministrene, hvad man gør, indtil løsningen er klar - og hvis en fond løber tør for penge.

Nogle medlemslande er imod, at bankerne skal kunne låne af skatteyderne og så betale tilbage senere. Margrethe Vestager er dog villig til at diskutere muligheden.

- Jeg synes, at der skal være en eller anden form for adgang til at låne, indtil bankerne fylder deres egen fond op igen. Men om det skal laves på den ene måde eller på den anden måde er ikke så afgørende.

- Det vigtige er, at de lande, der er med, gør det på en ligeværdig måde. Altså at der ikke er forskel på eurolande og ikke-eurolande, hvis man er med i den her mekanisme, siger hun.

/ritzau/