Vestager holder foden fra vækst-speederen

Kommunerne skal ikke til at bruge flere penge på at bygge skoler og veje, selvom regeringen forventer, at arbejdsløsheden stiger i første halvår af 2013.

Det fastslår økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som torsdag fremlagde en Økonomisk Redegørelse, som ellers spår negativ vækst i 2012 og lavere vækst i 2013, end regeringen hidtil har lagt op til.

Kommuner, regioner og staten har brugt otte milliarder mindre end ventet i 2012. Alligevel skal der ikke skrues op for budgetterne, mener Vestager:

- At kommunerne får penge i overskud 2012 betyder ikke at man skal bruge mere i 2013. Man bygger ikke skoler eller veje fra ene dag til den anden, og derfor er det fornuftigt at følge de budgetter, man har lagt, siger Margrethe Vestager.

Regeringen forudser samtidig et milliard-underskud på det offentlige budget næste år. Men underskuddet ligger inden for henstillingen fra EU, og det vil regeringen ikke ændre på.

- Man skal kunne regne med, at vi fører en ansvarlig økonomisk politik.

- Det bedste man kan gøre er at følge de budgetter, man har lagt. For de budgetter er lagt ud fra den vækst, som vi tror, man kan understøtte. Og budgetterne ligger inden for den EU-henstilling vi gerne vil følge, siger Margrethe Vestager.

Regeringen regnede i august med en positiv vækst i år på 0,9 procent, men det skøn er nu ændret til en negativ vækst på 0,4 procent i år.

Næste år havde regeringen regnet med en vækst på 1,7 procent, men det er nu reduceret til en forventning på 1,2 procent.

/ritzau/