Vestager: Statistisk lighed er ikke et mål

Det er ikke et selvstændigt succeskriterium for regeringen at få så lav en ulighed som muligt, målt på den såkaldte gini-koefficient.

Det fastslår indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) efter kritik af, at regeringens store reformer hver især har bidraget til en øget ulighed, hvis man alene ser på den såkaldte gini-koefficient.

Det er sket på trods af, at regeringen i sit regeringsgrundlag skriver, at Danmarks omdømme som et land uden store økonomiske skel "har fået ridser i lakken" under den tidligere VK-regering, og at S-R-SF vil "arbejde på at vende den udvikling".

Gini-koefficienten er en standardmetode til at beregne uligheden i samfundet, og Danmark er ifølge metoden et af de absolut mest lige samfund i verden.

Spørgsmål: Margrethe Vestager, bekymrer det dig, at uligheden er steget under jeres ledelse?

- Der er to ting, vi gerne vil: Vi vil gerne skabe flere arbejdspladser - især private, holdbare arbejdspladser - og vi vil gerne have, at det kan mærkes, at man får et arbejde, hvis man kommer fra eksempelvis kontanthjælp, siger Vestager.

- Det har så haft en helt begrænset indflydelse på gini-koefficienten, men dog sådan, at Danmark stadig er et af de mest lige lande i verden. Og hvis det står til regeringen, bliver det ved med at være sådan.

Spørgsmål: Det er derfor, jeg spørger dig, om stigningen i gini-koefficienten bekymrer dig?

- Jamen, det har jeg svaret på.

Spørgsmål: Jeg hører det som om, at det ikke er så bekymrende for dig?

- Du stiller et spørgsmål, som du gerne vil stille, og jeg giver det svar, som jeg gerne vil svare.

Spørgsmål: Vil man i denne valgperiode se en større lighed målt på gini-koefficienten?

- Det er med vilje, at gini-koefficienten ikke er regeringens succeskriterium, hvis du ser på regeringsgrundlaget. Og det er helt med vilje, at vi lægger vægt på at begrænse uligheden, og at vi måles på at mindske fattigdommen og sikre reelt lige muligheder for folk.

Spørgsmål: Og det er så derfor, jeg spørger dig, om ulighed målt på gini er noget, der bekymrer regeringen?

- Jamen, hvis en lav gini-koefficient i sig selv var et ønske, så skulle man føre en anden politik, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

- Men vi har jo netop valgt at føre en politik, som handler om, hvad det er for nogle muligheder, mennesker har, frem for at føre en politik om, hvorvidt et statistisk mål arter sig på den ene eller den anden måde, siger De Radikales leder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip