Vestager: Vi kan ikke alle sammen være akademikere

Det er det klare budskab fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der i et interview med Ugebrevet A4 løfter sløret for, hvilke tiltag regeringen har på blokken, når efterårets storstilede reform af erhvervsuddannelserne lægger fra land.

»Vi kan ikke alle sammen være akademikere. Og derfor er det helt afgørende, at vi i efteråret får lavet en reform af erhvervsuddannelserne, der gør det langt mere attraktivt for de unge at søge ind på erhvervsskolerne. En styrkelse af erhvervsuddannelserne er en meget væsentlig brik i at få løst den store udfordring, det er at sikre holdbare arbejdspladser og vækst herhjemme på lang sigt,« siger Margrethe Vestager til Ugebrevet A4.

Vejen mod mere attraktive erhvervsuddannelser i fremtiden skal blandt andet ske gennem flere nye trædesten.

Adgangskrav til uddannelserne skal gøre det mere prestigefuldt at søge ind. Men kravene behøver ikke at være ens for alle, understreger Vestager.

»Vi skal gøre det klart for de unge, at det kræver noget at gennemføre en erhvervsuddannelse. Det kan være fag, som man har bestået i folkeskolen. Det kan være en praktikplads, man har skaffet sig. Eller det kan være en optagelsessamtale, der viser ens potentiale og engagement i det, man gerne vil uddanne sig til. Men det kan skæres forskelligt fra uddannelse til uddannelse og fra elev til elev,« siger Margrethe Vestager til Ugebrevet A4.

Dermed siger hun også, at det ikke er nødvendigt med en bestået folkeskoleeksamen med karakteren 02 i matematik og dansk for at blive optaget.

»Jamen, det er jo ikke en given ting, at du bliver en kernemedarbejder som sosu-hjælper, fordi du har et to-tal i dansk. Der kan være mange andre færdigheder og grunde til, at du kan blive en god sosu-hjælper,« siger Vestager.

Ved siden af adgangskravene ønsker regeringen, at det bliver lettere for voksne elever at komme hurtigere gennem erhvervsskolerne, da de ofte har kompetencer på flere områder i forvejen. Samtidig skal det socialt faglige miljø styrkes for de unge.

Desuden ønsker regeringen, at man laver flere campusser, hvor flere ungdomsuddannelser er samlet på ét sted.

 

Dagens Gossip