Vestas venter flere amerikanske mølleordrer

I løbet af foråret faldt det hele dog på plads, og det er i det lys, man skal se dagens amerikanske kæmpeordre på 400 megawatt, der har en værdi af flere milliarder kroner for danske Vestas. Det forklarer vindmølleproducentens direktør for global marketing og kommunikation, Morten Albæk. Han fortæller også, at han forventer, der vil komme flere ordrer fra USA i år.

»Vi sagde jo ved halvårsregnskabet, at vi ventede et signifikant ordreindtag i resten af 2013 fra USA, og at vi ville få vores del af markedet. Det betyder også, at den ordre, vi har annonceret på 400 megawatt, ikke bliver den sidste ordre, vi forventer at annoncere på det amerikanske marked. Vi forventer at Vestas vinder flere ordrer inden nytåret,« siger han til Berlingske.

Den amerikanske støtteordning, kaldet PDC-ordningen, har haft det svært de seneste år. Ikke nødvendigvis fordi der var udbredt modstand mod at subsidiere alternativ energi - nærmer fordi det komplicerede og polariserede politiske spil stoppede det føderale lovgivningsarbejde.

I sidste ende lykkedes det dog at få en genindførelse af PDC-ordningen igennem med virkning i 2013. Selvom udløbet af ordningen nærmer sig, ser Morten Albæk dog ikke årsskiftet som en neglebidende cliffhanger, der risikerer at fungere som en slukknap for den amerikanske del af Vestas-forretningen.

»PDCen blev forlænget et år. Det vil sige, den principielt udløber i slutningen af 2013. Men den blev forlænget sammen med det såkaldte »under construction language«, som betyder, at hvis en mindre procentdel af projektinvesteringen er foretaget i 2013, så kan projektet realiseres i 2014 og 2015. Det betyder, at den store kløft først står og venter i 2016 - i tilfælde af at der ikke kommer en forlængelse at PDCen,« siger han og tilføjer:

»Vi har nu indrettet produktionen i Vestas således, at skulle ordningen ikke blive forlænget, så kan vi reducere vores kapacitet hurtigt og flytte opmærksomheden til andre markeder, der er profitable.«

Ifølge morgenens børsmeddelelse fra Vestas Wind Systems, så har vindmølleproducenten indtil videre offentliggjort ordrer på samlet 3.356 megawatt i år. Morten Albæk supplerer med, at Vestas har lukket amerikanske ordrer på 870 megawatt. Derudover forklarer marketings- og kommunikationsdirektøren, at ordrerne har potentiale på i alt 2.200 megawatt.

De amerikanske ordrer får ikke direkte indflydelse på produktionen i Danmark, da møllerne i den nye ordre, der kommer fra Duke Energy Renewables i Texas, vil blive produceret på Vestas fire produktionsanlæg i Colorado. De fire møllefabrikker har i alt 1.200 ansatte.

 

Dagens Gossip