Vi dropper fagforeningen og går gult

Jo flere, der vælger at melde sig ud af en traditionel og ind i en gul fagforening, desto mere kommer den danske model, der regulerer arbejdsmarkedet, under pres.

Det viser undersøgelser fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet.

- Stærke organisationer på lønmodtager- og arbejdsgiverside er en afgørende forudsætning for den danske models levedygtighed, siger Anna Ilsøe, adjunkt fra Faos.

De traditionelle fagforeninger organiserer 59 procent af lønmodtagerne, mens otte procent er medlem af en gul fagforeningen.

En "gul" fagforeningen tilbyder primært individuel rådgivning og retshjælp og er billigere at være medlem af end en traditionel.

For blot 10 år siden, var det 69 procent af lønmodtagerne, der var medlem af en traditionel fagforening.

- Og faldet i medlemstal kan stille spørgsmål ved fagforeningernes fremtidige legitimitet som forhandlingspart, siger Anna Ilsøe.

Det danske arbejdsmarked reguleres først og fremmest via forhandlinger mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer på centralt niveau, og mellem ledere og tillidsrepræsentanter ude på de enkelte virksomheder.

I sommer blokerede den traditionelle fagforening 3F Restaurant Vejlegården i forsøget på at få en bedre overenskomst til de ansatte end den Krifa, en af de gule fagforeninger, havde indgået for restaurantens ansatte.

- 3F's blokade mod Restaurant Vejlegården i 2012 er et af de seneste eksempler på den øgede konkurrence mellem traditionelle og gule fagforeninger på det danske arbejdsmarked, siger Anna Ilsøe.

Sagen betød, at en række politikere offentligt tilkendegav deres støtte til restauranten og talte for et lovgivningsmæssigt indgreb over for blokaderetten.

Arbejdsretten behandler i øvrigt sagen mellem Vejlegården og 3F den 2. og 3. oktober.

 

Dagens Gossip