Vi har aldrig betalt mere i bøder, end vi gør nu

Stat og kommuner tjener dobbelt så meget nu end for fem år siden på, at du glemmer at aflevere bogen på biblioteket, at du ikke møder op på sygehuset til din aftale, at du kører for stærkt på vejene eller på anden vis opfører dig ”forkert” og dermed får en bøde. Det skriver Berlingske.

Statens indkasserede i 2010 900 millioner kroner på dine og mine forseelser, mens beløbet forventes at være steget til to milliarder i år.

Det offentliges bødekasse er dermed blevet til et rødglødende kasseapparat, der indkasserer mere end nogensinde før, viser en opgørelse af Rigspolitiet for Berlingske.

Læs også: Anklage: Politimand gav fupbøde til fartsyndere og tjente tusindevis af kroner

Problemet med bøderne er dog, at en bøde ikke er særlig effektiv i forhold til at få dig til at ændre din adfærd. Det påpeger Sille Krukow, der er indehaver af konsulenthuset Krukow.

- Bøder er stort set aldrig den bedste måde at få folk til at ændre adfærd på, og der er da også kun meget få eksempler på, at bøder har skabt en adfærdsændring, siger hun til Berlingske.

Dertil kommer, at bøderne skaber mistillid mellem borgere og myndigheder, fordi bøderne let kan opfattes som en ekstra måde at kradse penge ind på, frem for netop forsøget på at ændre kritisabel adfærd, skriver avisen.

 

Dagens Gossip