Vi har det godt i Skandinavien

Herunder nogle udpluk fra The Economist, der mener, at de skandinaviske velfærdsmodeller kan bruges som inspiration til kriseramte lande.

- Nordiske lande samler sig i toppen af listerne over alt lige fra økonomisk konkurrencedygtighed til social sundhed og glæde. De har undgået såvel Sydeuropas økonomiske sklerose som Amerikas ekstreme ulighed.

- Når det gælder valgfrihed, vil Milton Friedman (liberal økonom red.) føle sig mere hjemme i Stockholm end i Washington DC.

- En region, der før var synonym med gør-det-selv-møbler og Abba, er endda blevet en kulturel havn og hjem for "Drabet", "Noma" og "Angry Birds".

- Alle vestlige regeringer hævder, at de arbejder for at fremme gennemsigtighed og teknologi. De nordiske kan gøre det med større ret end de fleste.

- De er indædte forkæmpere for frihandel og modsætter sig fristelsen til at gribe ind for at redde ikon-firmaer. Sverige lod Saab gå konkurs, og Volvo ejes nu af Kina.

The Economist afsætter også en artikel til indvandringsproblematikken, og her er billedet af Norden knapt så godt.

- Masseindvandring udgør et alvorligt problem for regionen. Hvis de nordiske lande skal fortsætte med at have råd til deres velfærdsstater, skal 80 procent af den voksne befolkning arbejde. Men blandt ikke-europæiske indvandrere arbejder langt færre. I Sverige kun 51 procent sammenlignet med 84 procent af indfødte svenskere.

- Høj indvandring truer princippet om omfordeling, som er hjertet i velfærdsstaten.

Kilde: The Economist.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip