Vi kan ikke holde ferie: Hver anden arbejder

Et stigende antal danskere bruger sommerferien på at besvare mails og komme til bunds i de høje stabler af papirer i stedet for at holde fri.

Det viser en undersøgelse, som den faglige organisation Djøf har lavet blandt sine medlemmer.

Antallet af ansatte, der ikke slipper arbejdet i ferien, er steget markant de sidste fire år. I 2008 arbejdede godt hver tiende "i høj grad" i ferierne. Sidste år var det steget til hver femte.

Det er især topledere og mellemledere, der tager arbejdet med på ferie. Men også menige medarbejdere arbejder videre, efter at de ellers har stemplet ud for at holde sommerferie.

Udviklingen bekymrer Jeanette Lemmergaard, der forsker i arbejdsklima og er leder af Institut for Marketing og Management ved Syddansk Universitet.

- Vi har en opfattelse af, at vi er uundværlige. Og samtidig vil vi gerne virke dynamiske. Vi er ved at få skabt en ikke særlig gunstig arbejdsstruktur, hvor vi smitter hinanden, siger hun til djøfbladet og påpeger, at det især er cheferne, der bærer ansvaret

- Hvis chefen og kollegerne tjekker mails og besvarer telefonen i ferien, så gør vi det også.

90 procent af de adspurgte i undersøgelsen besvarer, at opgaverne venter uændrede på dem, når de vender tilbage fra ferie - og det kan ifølge Lisbeth Kjersgård, der er arbejdspolitisk chef i Djøf, være en del af forklaringen.

- Mange oplever måske umiddelbart, at det gør dem mindre stressede, at de får svaret på mails og klaret nogle af opgaverne i ferien. Men det er en glidebane, for det betyder, at de ikke får den daglige stress ud af kroppen, siger hun.

Prisen for at bruge sommerferien på arbejdsopgaver er dyr, advarer Jeanette Lemmergaard.

- Flere og flere brænder ud i deres job, fordi de aldrig holder fri. Det gode, fleksible arbejdsliv er ikke at være tilgængelig døgnet rundt.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip