Vi smider mere affald i gaderne

Kun to af de 44 kommuner, som har svaret, oplever, at der er sket et fald i mængden af henkastet affald sammenlignet med for fem år siden.

»Vi bruger mange penge på at rydde op efter folk. De er virkelig slemme til at smide ting og sager«, siger Torben Lauridsen fra Faxe Kommunes Park & Vej-afdeling.

Samtidig viser undersøgelsen, at der blandt de 44 kommuner ikke bruges flere penge på at samle affald nu end for to år siden. Den årlige udgift til at holde det offentlige rum i de 44 kommuner rent er i alt cirka 350 millioner kroner.

Når mange kommuner oplever mere affald og samtidig bruger det samme kronebeløb på at samle det ind, må der alt andet lige være mere henkastet affald derude, mener Anne Holm Hansen, der er direktør for den statsstøttede organisation Hold Danmark Rent.

Hun påpeger det paradoksale i de nye tal, når de fleste danskere tager afstand fra at smide affald fra sig på gaden.

Den stigende mængde affald er dog ikke et udtryk for, at folk er blevet dårligere til at rydde op efter sig selv, mener Camilla Mordhorst, der forsker i materiel kultur og formidlingsleder ved Københavns Museum.

Hun har undersøgt københavnerne udsmidningskultur.

»Jeg siger ikke, vi er engle, men jeg tror ikke nødvendigvis, vi smider mere, der er simpelthen bare kommet flere mennesker på gaden og derfor mere affald,« siger hun til Politiken.

 

Dagens Gossip