Vi vil udgive vores egne bøger

Hos to af landets bogtrykkerier, der primært laver tryksager i små oplag, mærker man en stigende interesse fra private personer for at få trykt blandt andet erindringer og romaner. Det skriver Jyllands-Posten.

Hos Toptryk, der samarbejder med en række selvudgiverforlag, har man i løbet af de seneste fire år oplevet, at halvdelen af bogproduktionen er møntet på kunder uden for den etablerede bogbranche. Og Scandinavian Book er siden 2009 gået fra ikke at have nogen, der selv vil publicere, til at være i kontakt med 20-30 selvpublicerende kunder om ugen.

»Det hænger selvfølgelig sammen med, at det er blevet langt billigere at trykke. Men det, vi hører, er også, når man alligevel har siddet og leget med at skrive en bog et halvt år, vil man gerne give 5.000 kroner for at få et par hundrede eksemplarer til gaver og reolen,« siger Esben Mols Kabell, der er kontorchef hos Scandinavian Book, til Jyllands-Posten.

Det handler altså ikke om, at flere danskere drømmer om at blive den næste Peter Høeg eller Carsten Jensen.

»Det handler om selvrealisering og gøre noget, der interesserer os – og gerne give det et kunstnerisk udtryk. Det er ikke, fordi alle mennesker går rundt med forvrængede selvbilleder om at blive store forfatter,« siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip