Viceforstander: Jeg kendte til vintersejlads

Præstø-sagens første egentlige vidne, Lundby Efterskoles viceforstander, vidste godt, at skolens lærer Michael Jørgensen ville sejle ud på Præstø Fjord i skolens dragebåd sammen med en kollega og 13 elever i februar 2011.

Det fortæller viceforstander Lars Skov Jensen fredag eftermiddag i Retten i Nykøbing Falster, hvor det retslige ansvar for kæntringsulykken på fjorden, der kostede 44-årige Michael Jørgensen livet, skal placeres.

Lars Skov Jensen var fungerende forstander på ulykkestidspunktet, fordi forstanderen var i Østrig. Han fik kendskab til sejlturen i løbet af formiddagen den pågældende dag.

- Jeg hørte, at de talte om det, og jeg så, da de kørte af sted med dragebåden, siger Lars Skov Jensen, men understreger, at det på daværende tidspunkt ikke slog ham, at det ville være uansvarligt at sejle.

Viceforstanderen var i øvrigt også oplyst om, at Michael Jørgensen, der havde stor erfaring med sejlsport, havde været på fjorden med en anden gruppe elever to dage inden ulykken.

- Jeg kan sige så meget, at eleverne kom hjem og sagde, at de havde haft en fantastisk tur, fortæller han.

Forstander Truels Achton Truelsen har fredag forklaret, at han ikke vidste noget om lærerens planer. Han var tilmed fuldstændig uforstående over for, at gruppen var sejlet ud, fordi skolens sikkerhedspolitik ikke tillod sejlads i vinterhalvåret.

Truels Achton Truelsen står sammen med efterskolen tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse samt flere overtrædelser af lov om sikkerhed til søs.

På lige fod med forstanderen understreger Lars Skov Jensen, at han havde fuld tillid til Michael Jørgensens kompetencer og dømmekraft.

- Michael var sejler og havde styr på det. Eller, det viste sig jo så, at det havde han ikke. Men det var min klare opfattelse, siger han.

Da dragebåden kæntrede, faldt de to lærere og 13 elever over bord og ned i det blot to grader varme vand, hvor Michael Jørgensen altså mistede livet.

Syv af eleverne er som følge af ulykken blevet mere eller mindre hjerneskadede.

Sagen fortsætter tirsdag i næste uge, hvor flere af eleverne skal afhøres. Dommen ventes at falde 1. februar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip