Videnskab: Mystiske målinger rokker ved teorien om tyngdekraften

Isaac Newtons gravitationskonstant, G, er etableret som en fast og universel størrelse, man bruger, når man udregner tiltrækningskraften mellem objekter – tyngdekraften.

Den bestemmer, hvor meget du vejer på badevægten, og hvor stort et løft hårsprayen klarer at give din hængende hårpragt. Men hvad hvis den varierer? Ikke kun fra et årtusinde til et andet, men hele tiden?

En ny måling af G, udført af en forskergruppe anført af Terry Quinn ved Det Internationale bureau for mål og vægt (BIPM) i Paris, har fået fysikerne til at overveje det. Det skriver det norske nyhedsmedie forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Øyvind Grøn er professor i fysik ved Universitetet i Oslo og ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har gravitation som et af sine specialområder. Han tror, at fundene kan være resultat af en målefejl.

»Det ville være i konflikt med den generelle relativitetsteori,« siger han til forskning.no.

Gravitationskraften bliver stadig målt til at være lidt forskellig, og konstant-tallet, vi opererer med, er et gennemsnit af mange målinger. Det usædvanlige ved den nye måling er, at den ligger meget tæt på en anden måling, som Terry Quinn og kolleger foretog i 2001. Nu mener de desuden, at de har udelukket mulige fejl.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor hurtig er tyngdekraften?

De nye målinger antyder, at gravitationskonstanten enten ikke er konstant, eller den ligger en smule højere end, hvad vi hidtil har troet.

Forskellen fra den officielle størrelse på gravitationskonstanten til den forskerne nu har målt, er på 240 såkaldte ’parts per million’. Hvis du vejer 100 kilo, udgør dette omtrent 24 grams forskel på badevægten.

Det gør også en vis forskel i størrelsen på planeters bane. En lidt stærkere gravitationskraft betyder en lidt mindre bane for en planet.

Læs også hos Videnskab.dk: Se Jorden vride sig under tyngdekraften

 

Dagens Gossip