Videnskab: Skyl snapsen efter med mælk

Haps haps haps, husk at drikke mælk til din snaps. Sådan lyder rådet fra danske, japanske og amerikanske forskere bag en ny undersøgelse, der viser, at mælk har en forebyggende effekt mod skader på leveren forårsaget af alkohol.

Det er tilsyneladende mælkeproteinet osteopontin, der kan bremse udviklingen af leverskader, fortæller Esben Skipper Sørensen, der er en af forskerne.

»I et tidligere studie har vi fodret mus med en diæt med et højt alkoholindhold og samtidig givet musene et tilskud af osteopontin, der svarer til indholdet i mælk. Disse mus fik ikke de samme leverskader som mus, der fik den samme alkoholdiæt uden samtidig at få osteopontin,« siger Esben Skipper Sørensen, lektor i molekylær ernæring ved Aarhus Universitet.

Mælkeproteinet er en naturlig del af kroppens organisme, men det er især i mælkeprodukter, at koncentrationen af osteopontin er høj. Proteinet virker ifølge forskerne stimulerende på immunsystemet, og derfor ser man eksempelvis mejeriindustrien anvende det i blandt andet modermælkserstatninger.

Efter forsøgene med musene forsøgte forskerne at fremavle vidt forskellige musestammer. Nogle, der slet ikke kunne danne mælkeprotein, mens andre dannede ekstra meget mælkeprotein i deres leveceller.

»Når disse mus blev sat på en alkoholdiæt kunne vi tydeligt se, at de mus, der udtrykte osteopontin i deres leverceller, havde meget mindre ophobning af fedt i leveren end mus, der ikke udtrykte osteopontin,« fortæller Esben Skipper Sørensen.

På verdensplan er flere millioner mennesker ifølge Institut for Molekylærbiologi og Genetik ramt af leverskader som følge af et alkoholmisbrug. Med den nye forskning vil man måske i fremtiden kunne behandle eller lindre leverskader med mælkeprotein, konkluderer undersøgelsen.

 

Dagens Gossip