Vidne anklager Johnny Weltz for organiseret doping

Et nyligt offentliggjort vidneudsagn i sagen mod Lance Armstrong belaster nu igen den danske sportsdirektør Johnny Weltz.

US Postal-holdets massør fra 1996 til 2000, Emma O'Reilly, har afgivet et vidneudsagn under ed, hvor det fremgår, at Johnny Weltz var en af tre fra den sportslige ledelse af det amerikanske cykelhold, som var med til at organisere dopingmisbruget på holdet i 1997.

- Det var min opfattelse, at Johnny Weltz, Dr. Celaya og Jose Arenas var de eneste medarbejdere omkring holdet, der var involveret i at organisere dopingprogrammet i 1997, siger Emma O'Reilly i sit vidneudsagn til de amerikanske anti-dopingmyndigheder, USADA i 2012.

Emma O'Reillys vidneudsagn er for nylig blevet offentligt tilgængeligt i forbindelse med den verserende sag mod Lance Armstrong og flere andre ledere på holdet. De er under anklage for bevidst at have misbrugt offentlige midler - i form af det nationale postvæsens sponsorkroner - på organiseret kriminalitet i form af orkestreret dopingmisbrug på holdet.

Den danske sportsdirektør Johnny Weltz har benægtet, at han nogensinde har medvirket til doping på US Postal-holdet i den periode.

- Nej, det har jeg ikke. Absolut ikke, sagde Johnny Weltz senest til BT i januar i år. Han erkendte, at han vidste, at der foregik doping på US Postal i den periode, han var på holdet, og at han havde det svært med den viden. Men han benægtede, at han havde været aktiv.

Johnny Weltz, der i dag er sportsdirektør på Garmin-holdet, blev af sin nuværende arbejdsgiver Johnny Vaughters (med fortid som rytter hos samme US Postal-hold) opfordret til at erkende sin fortid.

Den opfordring kom i kølvandet på, at også den tidligere US Postal- og CSC-rytter Tyler Hamiltons bog nævnte Johnny Weltz som aktiv dopingkurer på holdet. Bogen refererede blandt andet en samtale om doping mellem Weltz og den daværende amerikanske stjernerytter George Hincapie, som Tyler Hamilton skulle have overhørt i Spanien.

Johnny Weltz forklarede også i januar over for BT, at han har leveret piller til rytterne. Men at han er helt sikker på, at der ikke var tale om doping.

- Dengang var det ikke unormalt, at teamlægen gav mig en boks med nogle aspiriner, som man kunne give til ryttere, hvis de fik solstik eller diarré. Det var ganske banalt. Der sker det, når vi kører over grænsen til Frankrig, at så bliver vi ni ud af ti gange hevet til side og gennemsøgt, og alt bliver registreret. Hvis du kigger på de rapporter, der har været i de seneste 10-20 år, så har der aldrig været noget som helst i de køretøjer, jeg har haft noget med at gøre. I tiden omkring 1998 blev vi ransaget hele tiden, og bilerne blev endevendt, og jeg ved, at jeg ikke har kørt rundt med stoffer i bilen. Det ville være fuldstændig tåbeligt.

Johnny Weltz har forklaret, at han forlod US Postal-holdet til fordel for Team Memory Card- Jack & Jones, fordi han ikke brød sig om Lance Armstrongs dopingprogram, efter han begyndte på holdet i 1997.

 

Dagens Gossip