Vidne: Gidseltagere brugte brite som lokkemad

Oven på den voldsomme episode i In Amenas-gasværket i Algeriet, hvor en gruppe militante tog en række algeriske og udenlandske civile som gidsler, dukker skildringer af begivenhederne en for en op fra øjenvidnerne.

Historierne er voldsomme, og ifølge den britiske The Telegraph er gidslerne blevet hårdhændet behandlet. Et britisk gidsel blev endda brugt som lokkemad.

- De truede ham, indtil han kaldte på sine venner på engelsk. Han skulle råbe "kom frem, kom frem. De slår jer ikke ihjel. De leder efter amerikanerne, siger den algeriske kok, Chabane, til avisen The Telegraph.

- Få minutter efter skød de ham ned, fortæller Chabane.

Ifølge beretningerne i The Telegraph kom terroristerne, der bruger navnet "Underskrevet i Blod," tidligt onsdag morgen til det store gasværk 40 kilometer vest for byen In Amenas.

Gruppen havde inden da prøvet at overtage to busser med medarbejdere på vej til værket.

Efter at være blevet presset tilbage af bevæbnede vagter, angreb terroristgruppen gasværket og stormede en af gasværkets spisesale, hvor adskillige medarbejdere sad og spiste morgenmad.

Med høje "Gud er stor"-råb og varselsskud med maskingeværer, samlede gruppen de udenlandske medarbejdere, mens det algeriske personale fik at vide, at de kunne gå.

- Der gik en alarm, og så blev det mørkt over alt, da de slukkede for elektriciteten. Pludselig var der eksplosioner, og ingen af os vidste, hvad der foregik, siger en unavngiven, algerisk medarbejder til The Telegraph.

Dermed indledtes fire dages anspændthed, hvor den algeriske hær slog ring om gasværket og i flere omgange forsøgte at storme stedet.

Det lykkedes imidlertid først lørdag, efter at adskillige gidsler havde nået at miste livet. Undervejs nåede flere at de tilfangetagne imidlertid at stikke af - herunder en norsk familiefar fra Bergen på 57 år, der måtte vandre i 15 timer gennem ørkenen, da han endelig slap fri.

Ifølge norske VG gik han og syv andre gidsler gennem ørkenen ind til In Amenas, hvor de ankom forslåede og dehydrerede.

De fik hospitalshjælp øjeblikkeligt, og fik straks rapporteret hjem til familier og venner, at de var i live, skriver VG.

Søndag formiddag er de algeriske styrker fortsat i gang med at lede efter flere terrorister, der muligvis fortsat skjuler sig på gasværket, mens de overlevende gidsler modtager medicinsk hjælp på hospitalet i In Amenas.

Der er 23 bekræftede dødsfald blandt gidslerne, og det endelige tal ventes at blive offentliggjort i løbet af søndag.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip