Vidste du det: Disse grøntsager skal du helst varmebehandle

Selvom de fleste måske forbinder madforgiftning med bakterier i kød, så stod frugt og grønt faktisk for 26 procent af alle tilfælde af madforgiftning fra 2007-2011 ifølge tal fra EUs Ekspertpanel for Risikovurderinger (EFSA). Det skriver KK.no.

Men nogle grøntsager er større syndere end andre, og det er særligt dem, der kommer fra lande, hvor der er andre traditioner og muligheder for rent drikkevand til at vande med.

Derfor må dit tevand ikke koge, før du bruger det. Se hvorfor på Soendag.dk

- Vær særligt opmærksom på spiseklare salatgrøntsager og krydderurter, som er importerede fra varmere lande, siger Marit Lilleby Kvarme, der er rådgiver i det norske Mattilsynet, til KK.no.

Det skyldes bl.a. at klimaet gør, at der er øget risiko for bakterievækst, ligesom grøntsagerne ikke bliver vandet og skyllet i helt rent vand.

Så farligt er det at spise muggen mad. Se, hvorfor du ikke bare kan skære det mugne væk, på Soendag.dk

Skold grønt fra eksotiske lande

Det vil sige, at hvis du gerne vil lave en salat med lidt mere eksotiske råvarer, eller grøntsager der ikke er sæson herhjemme, så bør du som minimum skolde dem. Også selvom mange bakterier fjernes alene, når de skylles i koldt vand.

- Importerede produkter, der traditionelt bliver varmebehandlet i afsenderlandene, som fx minimajs, sukkerærter og asparges, bør varmebehandles, før de spises, siger Marit Lilleby Kvarme.

Læg dem i eddike

Et alternativ til at skolde grøntsagerne, som godt kan gøre en frisk salat til en lidt slatten oplevelse, er at bruge husholdningseddike. Hvis du skyller grøntsagerne bagefter i koldt vand, vil du ikke som sådan kunne smage det.

- Brug omtrent tre hættefulde husholdningseddike (uden smag, red.) per liter vand, siger Marit Lilleby Kvarme og forklarer at grøntsagerne skal ligge deri i ti minutter.

Eddiken vil fjerne langt de fleste bakterier fra grøntsagerne inklusiv eventuelle salmonellabakterier.

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

 

Dagens Gossip