Vilhelmsen efterlyser priskrig blandt bankerne

Der er ikke nok konkurrence blandt bankerne, der skal være bedre til at konkurrere på priserne. Sådan lyder udmeldingen fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), efter en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen slår fast, at konkurrencen på bankmarkedet kan blive mere effektiv.

»Det har meget stor betydning, at bankmarkedet fungerer effektivt og konkurrencen er skarp. Bankerne spiller en vigtig rolle i samfundsøkonomien, og derfor skal de blive bedre til at konkurrere på priser,« siger Annette Vilhelmsen i en meddelelse.

På baggrund af analysen vil hun blandt andet pålægge bankerne at tone rent flag, når det kommer til bankernes rådgivning af kunderne.

»Som det første vil jeg ændre i Finanstilsynets god-skik regler, så det bliver tydeligt for forbrugerne, at bankekspedienter er sælgere for den enkelte bank og ikke uvildige rådgivere i forhold til forbrugernes privatøkonomi,« siger ministeren.

Lån skal sættes på auktion

Hun støtter i øvrigt op om anbefalingerne i analysen, der blandt andet opfordrer kunderne til at undersøge, sammenligne og forhandle med en eller flere banker om priser og vilkår på deres bankforretninger.

Derudover skal det være nemmere for bankkunder at skifte bank, hvilket skal kunne ske online. I den forbindelse skal bankkunder kunne sætte deres lån på auktion online - og derved lade bankerne byde ind på, hvad de kan tilbyde.

I øvrigt skal informationen fra bankerne være nemmere at forstå, mener ministeren.

»Mange forbrugere har svært ved at sætte sig ind i deres bankforretninger. Og de tror ikke, at de kan forhandle med deres bank om lavere priser eller bedre vilkår. Derfor vil jeg undersøge, hvordan forslaget vedrørende et online læringsforløb kan gennemføres, så forbrugerne kan være bedre rustet i mødet med banken,« siger Annette Vilhelmsen.

 

Dagens Gossip