Vilhelmsen vil forbyde investeringer i klyngebomber og landminer

27/05/2013 05:50

BNB

Nyheder
Derfor vil ministeren nu på vegne af regeringen sætte gang i et arbejde, der skal resultere i lovgivning mod danske investeringer i konventionsstridige våben. »Danmark har underskrevet konventioner, der forbyder enhver brug af landminer og klyngevåben. Men det forhindrer ikke investeringer i de samme våben. Jeg vil nu sikre, at danske investeringer ikke bidrager til produktionen af disse skrækkelige våben,« siger Annette Vilhelmsen til avisen. »Personligt ville jeg gerne have vished for, at mine pensionspenge ikke blev investeret i klyngebomber,« tilføjer hun. Især pensionsselskabernes investeringer har været til debat, men regeringen har endnu ikke lagt sig fast på om et investeringsforbud kun skal gælde pensionsinvesteringer eller omfatte samtlige investeringer. Ifølge erhvervsministeren er planen, at Rådet for Samfundsansvar, der er nedsat for at rådgive regeringen i spørgsmål om virksomhederog myndigheders samfundsansvar, skal undersøge omfanget af investeringerne og komme med indspark til, hvordan en konkret lovgivning kan udformes - gerne med udgangspunkt i lande som Belgien og Holland, der allerede har lignende forbud. Folkekirkens Nødhjælp er glad for ministerens melding. »Det er et yderst velkomment skridt. Det er på høje tid, når man tænker på, at Danmark for lang tid siden har indført forbud mod brugen af disse våben. Nu ser vi frem til detaljerne i et kommende lovforslag. Og vi bidrager også gerne med gode råd til ministeren,« siger chef for minerydningen i Folkekirkens Nødhjælp, Richard MacCormac.

Mest læste i dag

Derfor vil ministeren nu på vegne af regeringen sætte gang i et arbejde, der skal resultere i lovgivning mod danske investeringer i konventionsstridige våben.

»Danmark har underskrevet konventioner, der forbyder enhver brug af landminer og klyngevåben. Men det forhindrer ikke investeringer i de samme våben. Jeg vil nu sikre, at danske investeringer ikke bidrager til produktionen af disse skrækkelige våben,« siger Annette Vilhelmsen til avisen.

»Personligt ville jeg gerne have vished for, at mine pensionspenge ikke blev investeret i klyngebomber,« tilføjer hun.

Især pensionsselskabernes investeringer har været til debat, men regeringen har endnu ikke lagt sig fast på om et investeringsforbud kun skal gælde pensionsinvesteringer eller omfatte samtlige investeringer.

Ifølge erhvervsministeren er planen, at Rådet for Samfundsansvar, der er nedsat for at rådgive regeringen i spørgsmål om virksomhederog myndigheders samfundsansvar, skal undersøge omfanget af investeringerne og komme med indspark til, hvordan en konkret lovgivning kan udformes - gerne med udgangspunkt i lande som Belgien og Holland, der allerede har lignende forbud.

Folkekirkens Nødhjælp er glad for ministerens melding.

»Det er et yderst velkomment skridt. Det er på høje tid, når man tænker på, at Danmark for lang tid siden har indført forbud mod brugen af disse våben. Nu ser vi frem til detaljerne i et kommende lovforslag. Og vi bidrager også gerne med gode råd til ministeren,« siger chef for minerydningen i Folkekirkens Nødhjælp, Richard MacCormac.