Virksomheder efterlyser bedre jobcentre

To ud af tre direktører fra de af landets største virksomheder, der har deltaget i en rundspørge foretaget af Berlingske Research, rekrutterer ikke via jobcentrene. Primært fordi de foretrækker at finde kvalificerede ledige selv, men også fordi de ikke finder de ledige fra jobcentrene tilstrækkeligt kvalificerede. Det skriver Berlingske.

Blandt de virksomhedsledere, som benytter sig af det offentlige system – hvilket op mod en fjerdedel af de deltagende virksomhedsledere i rundspørgen gør – skyldes brugen af jobcentrene først og fremmest et ønske om at udvise socialt ansvar.

Samtidig svarer flere end hver tredje leder af de nystartede virksomheder, at de har dårlige erfaringer med jobcentrene, når de benytter dem i forbindelse med ansættelser til ordinære stillinger. Og når de takker ja til at ansætte ledige med støtte.

»Vi har anvendt jobcentrene to gange, og det lykkedes ikke at få en ganske almindelig ledig,« lyder det fra Anette Eidorff, leder af den lille virksomhed Eidorrf Dental i Herlev.

Virksomheden står, selv om jobcenteret har fulgt alle regler, tilbage med en dårlig oplevelse og har ikke i sinde at benytte sig af det offentlige tilbud foreløbig, forklarer Anette Eidorff.

Skal virksomhederne for alvor have succes med jobcentrene og omvendt, kræver det ressourcer – i særdeleshed hvis virksomhederne skal tage svage ledige og ledige med nedsat arbejdsevne ind på støtteordninger.

Sådan lyder det fra blandt andet byggemarkedskæden Silvan, hvor dialogen med jobcenteret fungerer. Silvan er glad for ordningen og de ledige, hvoraf flere senere i forløbet bliver fastansat.

»Men har man ikke ressourcer til det, skal man lade være med at benytte ordningen,« mener Silvan-butikschef Benny Andersen.

Regeringen har meldt ud, at den vil forbedre beskæftigelsessystemet, så det sikrer et bedre match mellem virksomheder og ledige, der ikke selv kan finde job.

Ændringerne skal blandt andet forhindre, at nogle virksomheder rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, mens ledighedskøen herhjemme stagnerer, og de skal sikre, at langtidsledige kommer ind på arbejdsmarkedet.

Initiativet bliver varmt modtaget af både fagbevægelse og arbejdsgivere. Og også i kommunerne, som har ansvaret for jobcentrene.

»Men det kræver, at vi får luget ud i alle reglerne på området og får opkvalificeret vores medarbejderne i jobcentrene. Det hæmmer os i at udvikle en mere serviceorienteret kultur,« forklarer Jacob Bundsgaard (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL og borgmester i Aarhus.

 

Dagens Gossip