Virksomheder investerer i udlandet

Trods krise og dårlig økonomi er det alligevel lykkedes de danske virksomheder at sætte turbo på investeringerne i udlandet, skriver Jyllands-Posten.

Fra 2007 til 2012 er beholdningen af investeringer i udlandet steget fra lige under 800 milliarder kroner til næsten 1240 milliarder kroner - altså knap 75 milliarder om året. Samtidig er virksomhedernes nettoinvesteringer i Danmark ikke set dårligere i 60 år.

Det viser en analyse fra Nykredit Markets, hvor seniorøkonom Tore Stramer betegner situationen som en indenlandsk investeringskrise.

- Mange virksomheder blev ramt på konkurrenceevnen i årene inden krisen og fandt det mere fordelagtigt at flytte løntunge produktionsled til lande med lavere omkostningsniveau.

- Desuden har man ønsket at komme tættere på de markeder, som man ville satse mere på, lyder vurderingen fra seniorøkonom Tore Stramer i Jyllands-Posten.

Selv om virksomhederne har pengene til at kickstarte en dansk optur og skabe større tillid, som kan få gang i først forbruget og derefter øget vækst, forventer Tore Stramer ikke, at de er klar lige med det samme.

Økonomiprofessor Torben M. Andersen er mere optimistisk på økonomiens vegne, fordi investeringerne i øjeblikket er under normalen.

- De holdes formodentligt tilbage af lave afsætningsmuligheder og generelt pessimistiske forventninger.

- En vending i investeringerne vil således kunne medvirke til at trække væksten i gang, og en ketchupeffekt kan ikke udelukkes efter en længere periode med et lavt investeringsniveau, siger Torben M. Andersen til avisen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip