Vismænd: Kortere dagpengeperiode har virket

28/05/2013 14:18

BNB

Nyheder
Afkortningen af dagpengeperioden fra fire til to år har været en stor succes. Den har fået flere ledige i beskæftigelse.Det er vismændene, som roser de stramninger, der har fundet sted i dagpengereglerne. De medgiver, at flere end oprindeligt ventet mister dagpengeretten i 2013, men alligevel peger de på, at den kortere dagpengeperiode har været et skidt i en rigtigt retning.De kritiserer dog også de midlertidige ordninger, som netop er indført for at hjælpe dem, som ryger ud af dagpengesystemet.»De mange midlertidige ordninger for forlængelse af dagpengeretten med videre har taget hånd om personer, der mister dagpengeretten, men de gentagne forlængelser har samtidig mindsket de lediges tilskyndelse til at søge beskæftigelse,« skriver vismændene i deres rapport.Overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det »overset i debatten,« at dagpengereformen ser ud til at have betydet, at flere ledige finder beskæftigelse i løbet af de to års dagpengeperiode.»Det er en god nyhed, for det var faktisk meningen med reformen,« siger han.Hans Jørgen Whitta-Jacobsen tilføjer, at Folketinget flere gange har vedtaget hjælpepakker for dem, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet.»Det er meget forståeligt, at man ønsker at hjælpe mennesker, der mister retten til dagpenge. Givet man ønsker, at reglerne skal være mere lempelige, når det er svært at finde job, er det dog langt at foretrække, at reguleringerne sker med udgangspunkt i faste regler. Som det er nu, er der ingen, der kender reglerne, for de bliver lavet om hele tiden. Det skaber usikkerhed for de ledige og kan også mindske deres tilskyndelse til at søge arbejde,« siger han.

Mest læste i dag

Afkortningen af dagpengeperioden fra fire til to år har været en stor succes. Den har fået flere ledige i beskæftigelse.

Det er vismændene, som roser de stramninger, der har fundet sted i dagpengereglerne. De medgiver, at flere end oprindeligt ventet mister dagpengeretten i 2013, men alligevel peger de på, at den kortere dagpengeperiode har været et skidt i en rigtigt retning.

De kritiserer dog også de midlertidige ordninger, som netop er indført for at hjælpe dem, som ryger ud af dagpengesystemet.

»De mange midlertidige ordninger for forlængelse af dagpengeretten med videre har taget hånd om personer, der mister dagpengeretten, men de gentagne forlængelser har samtidig mindsket de lediges tilskyndelse til at søge beskæftigelse,« skriver vismændene i deres rapport.

Overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det »overset i debatten,« at dagpengereformen ser ud til at have betydet, at flere ledige finder beskæftigelse i løbet af de to års dagpengeperiode.

»Det er en god nyhed, for det var faktisk meningen med reformen,« siger han.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen tilføjer, at Folketinget flere gange har vedtaget hjælpepakker for dem, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet.

»Det er meget forståeligt, at man ønsker at hjælpe mennesker, der mister retten til dagpenge. Givet man ønsker, at reglerne skal være mere lempelige, når det er svært at finde job, er det dog langt at foretrække, at reguleringerne sker med udgangspunkt i faste regler. Som det er nu, er der ingen, der kender reglerne, for de bliver lavet om hele tiden. Det skaber usikkerhed for de ledige og kan også mindske deres tilskyndelse til at søge arbejde,« siger han.