Vold mod 20 sygeplejersker hver dag

De er der for at tilse patienter, men ifølge en analyse fra Dansk Sygeplejeråd var 13 procent af landets sygeplejersker sidste år udsat for vold. Det svarer til 20 sygeplejersker dagligt.

Det går især ud over de nyuddannede på psykiatriske og akutafdelinger og ofte på nattevagter, skriver fagbladet Sygeplejersken.

- Som nyuddannet mangler man jo erfaring og har ikke oplevet truende eller konfronterende situationer endnu. Man ved ikke, hvordan man tackler episoderne, siger Dorte Steenberg til Ritzau.

Hun er næstformand i for sygeplejerskerne, og hun forklarer, at psykiatriske patienter reagerer anderledes end andre, og at patienter på akutmodtagelserne om natten tit er fulde eller påvirket af stoffer.

Hun kalder analysen bekymrende og vil have forebygget episoderne bedre.

- Det mest udsatte personale skal være uddannet til at gå ind i konfliktfyldte situationer og undgå at de optrappes og bliver til vold. Disse tal gør, at vi er nødt til at se på, om uddannelsen er god nok.

- Og så skal der være tilstrækkeligt med ansatte på arbejde, tilføjer hun.

Selvom op mod hver fjerde sygeplejerske får psykiske men efter overgrebene, oplever kun halvdelen af dem at have fået hjælp efterfølgende.

- Ledelsen og arbejdspladsen bør sikre, at de får den fornødne støtte og opfølgning, så de hurtigt får det bedre og genvinder arbejdslysten. Man må undersøge, om der bliver samlet op på, eller om har vi bare accepterer voldelig adfærd, siger Steenberg.

På trods af at antallet af sygeplejersker, der udsættes for vold, ikke er stigende, bekymrer tallene næstformanden.

- Konstante tal er foruroligende, da hospitalsledelserne faktisk har gjort en indsats for at uddanne og tage foranstaltninger, der gør, at episoderne ikke burde opstå. Derfor er det foruroligende, at tallene ikke falder.

- Episoderne skal registreres systematisk, så vi bliver klogere på, hvorfor de opstår og sætte ind på en anden måde, end vi har gjort hidtil, siger Steenberg.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip