Voldelige angreb på skoler mere end fordoblet

Organisationens generalsekretær, Mimi Jakobsen, kalder det et angreb på fremtiden.

»Skolegang giver børn i nogle af de mest barske egne af verden chancen for en bedre fremtid – både for dem selv og deres land. De angreb, vi dokumenterer i rapporten, er angreb på fremtiden. Klasseværelser skal være trygge og sikre – og ikke slagmarker, hvor børn bliver udsat for uhyrlige forbrydelser. Børn, der bliver angrebet på denne måde, kommer til at lide under det resten af deres liv,« siger hun.

I 2012 blev der rapporteret og dokumenteret 3.600 angreb på uddannelsessteder. Det er mere end en fordobling fra 2011, hvor der blev rapporteret 1.600 angreb, der blandt andet dækker over bombardementer, vold, tortur og trusler mod lærere og elever. 70 procent af angrebene sidste år fandt sted i Syrien.

Ifølge Red Barnet er uddannelse i katastrofe- og konfliktramte områder voldsomt underfinansieret i den internationale humanitære bistand.

Andelen af bistand, der går til uddannelse, er således faldet fra to procent af alle humanitære bistandsmidler i 2011 til 1,4 procent i 2012. Det betyder ifølge organisationen, at kun 26 procent af det beløb, FN har efterspurgt til uddannelse i 2012, er kommet ind, og at der dermed mangler 221 millioner dollar.

»Det er urimeligt, at verdenssamfundet ikke kan finde penge til at finansiere den hjælp, som så mange af verdens børn har allermest brug for. Konflikter og krige bremser i forvejen udviklingen i disse lande, så vi er simpelthen nødt til at ruste børnene til at skabe en bedre fremtid for deres lande,« siger Mimi Jakobsen.

Rapporten viser også, at piger udgør over halvdelen af de børn, der ikke kommer i skole på grund af konflikter. Seksuelle overgreb og voldtægter begået af militær og bevæbnede grupper får i nogle lande forældre til at holde deres piger hjemme, eksempelvis i Afghanistan og Pakistan, hvor pigeskoler ofte udsættes for trusler og angreb fra Taleban.

Står det til Red Barnet, bør verdens ledere kriminalisere angreb på børns uddannelse og i national lovgivning og militære doktriner forbyde militæret og andre bevæbnede grupper i at bruge skoler.

»I første omgang vil Red Barnet rette henvendelse til den danske regering, som, vi ved, er meget optaget af kvinders ligeberettigelse, uddannelse og mulighed for at job,« siger Mimi Jakobsen og slår fast:

»Der skal ske noget nu.«

 

Dagens Gossip