Voldsom togulykke kaster skygger over Bastilledagen

Ingen blev fundet, og dermed er antallet af omkomne stadig seks, mens ni personer er i kritisk tilstand.

Transportminister Frederic Cuvillier har afvist spekulationer om, at toget, der var på vej til byen Limoges, var i for høj fart, da det nærmede sig ulykkesstedet ved stationen Bretigny-sur-Orge. Han indikerer derimod, at det formentlig var en sporskiftefejl, der afsporede de fyldte togvogne.

»Heldigvis havde lokomotivføreren absolut ekstraordinære reaktionsevner. Han fik slået alarm øjeblikkeligt og forhindrede en kollision med et andet tog, som kom i modgående retning. Det kunne let have ramt de afsporede vogne inden for sekunder,« siger transportministeren til RTL radio og slår fast:

»Så det var ikke en menneskelig fejl.«

Samme vurdering har det nationale franske jernbaneselskab SNCF, der ifølge AFP vurderer, at det var det en defekt del i den kontakt, der gør det muligt for togene at skifte spor, der fik togvognene til at køre af skinnerne.

»Det forhindrede den normale fremdrift for togets hjul og var sandsynligvis skyld i togets afsporing,« siger Pierre Izard, leder af SNFC afdeling for infrastruktur.

SNFC oplyser samtidig, at selskabet nu vil undersøge omkring 5.000 lignende enheder på tognettet.

Der var i alt 385 passagerer på toget, og det er mere end normalt, da det er weekenden op til den franske nationaldag, Bastilledagen, søndag.

Lørdag beskrev en af togpassagererne, 57-årige Marc Cheutin, der slap med lettere knubs, at han måtte træde hen over en hovedløs mand for at komme ud af sin kupé.

»Jeg skulle til at læse i min bog, da vi kunne mærke de første rystelser, som fik togvognen til at skælve. Så kom der endnu flere rystelser, og togvognen blev løftet op og røg over på den ene side,« siger han.

Vianey Kalisa, der stod på perronen, beskriver, at toget delte sig i to, og at den ene del fortsatte med at køre videre, mens den anden blev ved perronen og væltede om på den anden side.

»Det var som en krigszone. Jeg så masser af tilskadekomne, kvinder og børn fanget i togvognen. Folk skreg. En mands ansigt var dækket af blod,« siger hun til AFP.

Ulykken indtraf blot få dage efter, at Hollande-regeringen offentliggjorde detaljer omkring planlagte investeringer i det franske tognet, som af kritikere beskyldes for at være forældet.

Frankrig har oplevet adskillige togulykker i de seneste årtier. En af de værste fandt sted i 2002 i den østlige del af landet, da der udbrød brand i et nattog på vej til Wien fra Paris - ulykken kostede i alt 12 mennesker livet.

Værre gik det i 1988, da et løbsk tog bragede ind i et holdende tog på togstationen Gare de Lyon i Paris og dræbte 56 personer.

 

Dagens Gossip