Voldsomme gadekampe ryster Beirut

Rasende demonstranter er søndag eftermiddag gået til angreb på politistyrker ved premierministerens kontor i Beirut under begravelsen af Libanons dræbte efterretningschef.

Øjenvidner siger, at demonstranter er brudt gennem barrierer omkring flere regeringsbygninger i hovedstaden, hvor politiet bruger tåregas mod de ophidsede anti-syriske aktivister.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at der er blevet affyret flere skudsalver i gaderne.

Demonstranterne kræver, at den prosyriske premierminister Najib Mikati går af, efter at Libanons efterretningschef Wissam al-Hassan sammen med syv andre blev dræbt af en bilbombe i et af hovedstadens kristne kvarterer fredag.

Mange tusinde libanesere deltager i en massedemonstration i forbindelse med begravelsen af den dræbte general, som var en fremtrædende skikkelse i oppositionen mod Hizbollah og andre grupper, der støtter Bashar al-Assads regime i Syrien.

Nabolandet beskyldes for at have planlagt bombeangrebet, som har skabt stærke spændinger i Libanon og ført til en konfrontation mellem de prosyriske og anti-syriske grupper.

Wissam al-Hassan bliver begravet søndag eftermiddag i Beirut ved siden af den tidligere premierminister Rafiq Hariri, som blev dræbt ved et attentat, der i 2005 tvang Syrien til at trække sig ud af Libanon efter tre årtiers besættelse.

Saad Hariri, som er søn af den dræbte premierminister og leder af den anti-syriske oppositionsbevægelse, har opfordret alle til at deltage i masseprotesterne.

- Hver enkelt af jer opfordres til at deltage i begravelsen af Wissam al-Hassan, som beskyttede Libanon mod Bashar al-Assads komplot, hedder det i opfordringen fra den tidligere regeringsleder op til begravelsen søndag eftermiddag.

Mange libanesere frygter, at borgerkrigen i nabolandet spreder sig over grænsen. De mistænker Assad for bevidst at skabe en konflikt i Libanon, der vil gavne hans egen position i Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip