Vore fjerede venner skal skrives i mandtal

De mange tællinger vil give et aktuelt billede af mange af vores almindelige fugles ve og vel. De seneste vintre med hårde frostperioder og sne stiller en række ornitologiske spørgsmål, der længe har været skubbet i baggrunden af milde, grønne vintre.

Hvordan har for eksempel de blot 5-8 gram tunge fuglekonger og gærdesmutter det netop nu i det danske landskab, her hvor vinteren er begyndt hård og hvid, og derfor bliver den fjerde af slagsen i træk med meget kolde perioder? Og hvor befinder de forskellige arter af vandfugle sig, blishønsene for eksempel? Klumper de sammen i Danmark, eller er mange af dem trukket mod mildere egne i sydvest?

Punkttællingens ruter er hver omkring fem kilometer lange, og for hver cirka 300 meter vil alle fugle blive registreret i løbet af 5 minutter, hvorpå tælleren drager videre til næste punkt.

- Vi indledte vores systematiske tællinger af vinterfugle i 1975, så det er vinter nummer 38 i træk med disse tællinger, der finder sted på nøjagtigt samme ruter som de foregående år. Vi har altså kontinuerlige registreringer af danske fugle fra en tredjedel århundrede. Det er sådanne lange serier af tid, der giver os ny viden og gør os i stand til at uddrage tendenser i bestandsudviklingen for de mere almindelige og vidt udbredte fuglearter, siger Henning Heldbjerg, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

 

Dagens Gossip