Vores træning kan blive til misbrug

Mia Beck Lichtenstein, ph.d-studerende ved Syddansk Universitet, står bag undersøgelsen, der viser at seks procent af motionerende danskere lider af træningsafhængighed, eller er i risiko for at blive det.

Resultaterne af hendes nyeste forskning bliver offentliggjort i en bogen ”Besat af træning” som udkommer den 30. januar.

I bogen beskrives træningsafhængige som mennesker, hvor træningen har overtaget deres liv, og er blevet en vigtigste del.

Hun er bekymret for fremtidens udvikling, og fortæller at træningsafhængighed og træningsmisbrug med tiden resulterer i skader, nedsat immunsystem, tab af sociale relationer og i sidste ende kan forårsage idrætsinvaliditet.

Falck Healthcare dækker 1,6 millioner danskeres sundhedsforsikring, og hos dem har man også lagt mærke til den nye afhængighed.

Chefpsykolog hos Falck Healthcare Rikke Høgsted forklarer, at de træningsafhængige ofte kommer til dem med stress, og når de får sat tingene i perspektiv kan de godt se, at det er træningen, som er problemet kernen i de stresssymptomer de har.

-De har prøvet at selvmedicinere sig med den fysiske træning. Tidligere så vi ikke i samme omfang sundhed, motion og træning som noget, der var medvirkende til stress, men træning er blevet et nyt projekt, der skal jagtes og nås og passes i en i forvejen travl hverdag, fortæller Rikke Høgsted til Jyllands Posten.

Jesper Aahøj var træningsafhængig, og om at indse misbruget siger han:

-Der var ikke tid nok til min træning, mit arbejde og min familie. Pludselig en dag kunne jeg ikke få luft, når jeg var ude at løbe. Det hele ramlede sammen den dag.

Han gik til lægen, som fortalte, at han ingenting fejle, og sagtens kunne træne videre. Men Jesper troede ikke på lægens ord. Han havde både angst, stress og depression, og turde derfor ikke gå udenfor. Og motionerede han, følte han, at han skulle dø.

I flere måneder søgte han dag og nat på nettet, indtil han faldt over diagnosen overtræning og træningsafhængighed. Han kom i behandling hos en psykolog, og efter måneders behandling begyndte han at bevæge sig udenfor, for til sidst stille og roligt at kunne begynde at løbe igen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip