Vovehals: Kære Gud, lad mig ikke dø

Det var en glad og lettet Felix Baumgartner, der mødte pressen et par timer efter, at den 43-årige østrigske helikopterpilot havde overstået sit vilde rekordspring fra 39 kilometers højde.

- Jeg havde aldrig forventet, at det ville være så hårdt, konstaterede han efter springet, der blev fulgt af millioner af mennesker verden over via en live-sending på nettet.

På spørgsmålet om, hvordan det føltes at skulle springe ud fra kapslen, svarede Baumgartner:

- Jeg tænkte: Kære Gud, lad mig ikke dø, sagde østrigeren.

Han beskrev det øjeblik, hvor han stod uden for kapslen, "på toppen af verden", som dagens ubetinget mest spændende øjeblik.

- Jeg ved, at hele verden ser på. Jeg ville ønske, at verden kunne se, hvad jeg ser. Nogle gange skal man virkelig højt op for at forstå, hvor lille man er, lød ordene fra vovehalsen, inden han lænede sig forover og tog springet ud i den tynde luft.

Brian Utley fra FAI, der certificerer og registrerer rekorder inden for fly- og rumtrafik, bekræfter, at Felix Baumgartner brød lydmuren og nåede op på 1,24 gange lydens hastighed. Men selv mærkede østrigeren intet til det, fortæller han.

- Jeg mærkede det ikke. Når man er i den trykdragt, mærker man ikke noget.

Baumgartner betegnede selv sit exit fra rumkapslen som perfekt, men kort efter at han havde forladt kapslen, begyndte han at spinne - noget, som kunne være yderst risikabelt, hvis spinnet kom ud af kontrol.

Han fik dog hurtigt stabiliseret faldet ved at bevæge armene ud til siden, fortalte han på pressekonferencen.

Med sit spring fra 39 kilometers højde har Baumgartner slået Joe Kittingers hidtidige rekord fra 1960. Dengang sprang den nu pensionerede oberst, som har hjulpet den 43-årige østriger med rekordforsøget, fra 31,3 kilometers højde.

Baumgartners forsøg på at slå den rekord har været undervejs i fem år, hvor han har trænet hårdt for at blive klar til det fysisk krævende eventyr.

- Der er en grund til, at der ikke er nogen, der har slået Joe's rekord i 52 år, konstaterer østrigeren og tilføjer, at han håber, at rekordspringet kan inspirere den næste generation af unge vovehalse.

- Jeg vil gerne have Joes rolle. Jeg vil gerne være den ældre fyr der sidder her og rådgiver den unge, som en dag forsøger at slå min rekord.

 

 

Dagens Gossip