Vrede borgmestre raser over byggeloft

I Hørsholm siver der vand ind gennem taget på musikskolen, og i Allerød må børn i nedslidte daginstitutioner vente endnu et år på en bedre børnehave.

Begge kommuner har ligesom mange andre i landet penge nok at bygge for, men de må ifølge Jyllands-Posten vente med at gå i gang på grund af regeringens loft over anlægsudgifter i 2013.

Det betyder, at landets kommuner samlet kun må bruge cirka 16 milliarder kroner på anlæg. Rammen dækker både veje, byggerier og renoveringer.

- En del kommuner har penge til at investere, men må ikke, selv om det kan skabe arbejdspladser, siger formanden for KL, kommunernes forening, Erik Nielsen.

- I KL er vi ikke glade for anlægsloftet, selv om vi står ved den aftale, som vi har indgået med regeringen, tilføjer han.

Jyllands-Posten har talt med en lang række borgmestre, og de er alle stærkt kritiske over for anlægsloftet. Opråbet kommer fra hele landet og fra alle sider af det politiske spektrum.

- Det er fuldstændig vanvittigt med et loft. Vi burde vedligeholde og skabe ordentlige rammer for børn på skoler og ældre på plejecentre. Anlægsloftet er et udslag af mistillid til det kommunale selvstyre, mener SF-borgmesteren Kirsten Bille i Syddjurs Kommune.

I Hørsholm, hvor musikskolens våde tag ikke kan skiftes ud før i 2014, er den konservative borgmester, Morten Slotved, også utilfreds.

- Danmark har brug for anlægsinvesteringer og private arbejdspladser. Mange kommuner har ligesom os pengene i kassen, og derfor giver det ikke mening, siger han til Jyllands-Posten.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) inviterer KL til dialog om at justere balancen mellem anlægs- og serviceudgifter, men hun vil ikke samlet lade kommunerne bruge flere penge end aftalt.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip