Wammen: Danmark hopper ikke på Englandsbåden

Selvom Danmark og Storbritannien som to EU-lande med forbehold har en form for alliance i EU, understreger europaminister Nicolai Wammen (S), at briterne står alene med ønsket om en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

- Vi har ingen planer om at følge Cameron på den vej. Danmark hopper ikke på englandsbåden. Det er i Danmarks interesse at være så tæt knyttet på kernen i EU som muligt, siger Wammen kort efter premierminister David Camerons tale onsdag morgen.

Heri lover Cameron briterne "et enkelt inde-eller-ude valg om at blive i EU på nye betingelser eller helt forlade EU" efter 2015.

Nicolai Wammen håber, at Storbritannien vil "forblive et stærkt og aktivt medlem af EU" og kommer samtidig med en advarsel til Cameron:

- Det står fuldstændig klart, at Camerons kurs betyder, at der vil være usikkerhed om, hvad Storbritanniens rolle fremadrettet vil være, siger Wammen.

Han understreger, at det både er i Storbritanniens og EU's interesser, at briterne fortsat kan kalde sig EU-borgere.

Selvom det også er i Danmarks interesser at have briterne med i samarbejdet, vil det ifølge Wammen ikke svække Danmarks position i EU, hvis briterne ender med at smutte helt.

- Danmark har stærke alliancer med en række andre EU-lande - blandt andet Tyskland, Frankrig, Sverige og Holland. Så det vil ikke ændre på vores EU-kurs, hvis briterne vælger at melde sig ud, siger Wammen.

I sin tale lægger Cameron op til, at han nu vil genforhandle Storbritanniens forhold til EU og på den baggrund lade briterne afgøre, om de vil fortsætte i unionen.

Cameron siger direkte henvendt til sine kolleger rundt omkring i de andre 26 EU-lande, at han godt kan forstå, hvis de er "trætte af Storbritannien", men at han håber, at de vil gå konstruktivt til forhandlingerne.

Nicolai Wammen vil ikke svare konkret på, hvor langt man fra EU's side er villig til at gå på kompromis for at holde briterne i klubben.

- Nu må vi jo afvente et konkret udspil fra Cameron. Det er bare vigtigt at sige, at EU ikke er et tag-selv-bord, hvor man bare kan vælge det, som er nemt - man er også nødt til at være en del af et fællesskab, der træffer svære beslutninger.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip